Bericht

Dorpsraad heeft OV wensen naar wethouder Ruigrok gestuurd

Geplaatst op 10 november 2022, 12:00 uur

Eind september heeft de werkgroep Verkeer van de dorpsraad zoals elk jaar de wensen voor het OV ingediend bij de gemeente. Dit is onderdeel van een jaarlijks circus waarbij veel mensen hun zegje mogen doen, maar uiteindelijk de concessiehouder Connexxion bepaalt wat er gebeurt. Zie in bijgaande PDF onderaan dit artikel de brief die de dorpsraad heeft ingediend namens Badhoevedorp.
Onlangs schreven wij hier al over onze teleurstelling voor het Vervoerplan 2023. Deze brief en wensen zijn gericht op het volgende Vervoerplan voor 2024. Hoe dat zit, leggen we in dit artikel uit.

Connexxion
Sinds de jaren zeventig fuseerden tal van vervoerondernemingen om door samenwerking het openbaar vervoer sterker te maken. Een aantal vervoerbedrijven ging in 1999 samen verder als Connexxion. Dat bleef tot 2007 volledig eigendom van de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het ministerie van Financiën. 
In 2007 en 2013 nam het consortium TBCH in twee stappen de staatsaandelen over voor 376 miljoen euro. De letters TBCH staan voor de bedrijven die hierin zijn vertegenwoordigd: het Franse Transdev, Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en Connexxion Holding. Het huidige eigendom lijkt vooral te liggen bij Transdev. Dat is een internationaal opererend openbaarvervoerbedrijf uit Frankrijk.

Dit gebeurt er met onze wensen voor Vervoerplan 2024

  • September 2022 > De 31 dorps- en wijkraden in de Haarlemmermeer mogen hun wensen uiten.
  • Oktober 2022 > Ambtenaren van de gemeente Haarlemmermeer bestuderen de wensen.
  • November 2022 > De wethouder deelt een brief en lijst met wensen met de gemeenteraad.
  • December 2022 > De gemeenteraad bespreekt de wensen in een “sessie” met de wethouder.
  • Begin 2023 > De wethouder bespreekt de wensen binnen Amstelland-Meerlanden. Dit is een regionaal samenwerkingsverband ten zuiden van Amsterdam. De vijf gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel hebben in dit verband samen voor 15 jaar een concessie aan Connexxion gegeven. Dit is het concessiegebied.
  • Voorjaar 2023 > De Vervoerregio Amsterdam voert regie over de afstemming tussen Connexxion en de gemeenten. De Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van 14 gemeenten in de regio Amsterdam. Zij heeft een aantal taken waaronder het openbaar vervoer en verantwoordelijk voor het realiseren en verbeteren van de infrastructuur voor auto, OV en fiets.
  • Voorjaar en zomer 2023 > De wensen worden door Connexxion beoordeeld en uitgewerkt.
  • Najaar 2023 > Connexxion geeft een uitslag over de mogelijkheden.
  • December 2023 > Het Vervoerplan 2024 treedt in werking.

Het vervolg

De dorpsraad zal blijven volgen hoe dit proces verloopt. We overwegen om op sommige momenten aanwezig te zijn door het inspreken van onze wensen.

Dit was op 3 november ons artikel over het Vervoerplan 2023: Dorpsraad Bbadhoevedorp overvallen met OV knip in Zeemanlaan 

Hier onder staan twee routekaartjes. Daaronder staat de brief in PDF met onze wensen voor het Vervoerplan 2024.

Deel dit:
1 reactie

Albert Roos

za 12 november 2022 11:29
Bart dat heeft de vdb prima gedaan. Echter als een andere afdeling de wegen niet geschikt wil maken of zelfs afwaardeert......