Bericht

Peiling grootschalige opwek zonne- en windenergie: de resultaten

Geplaatst op 18 maart 2021, 18:04 uur

Kort geleden is er een peiling gedaan over de grootschalige opwek van zonne-energie en/of windenergie in Haarlemmermeer. Deze peiling is door 3805 inwoners ingevuld, waaronder 557 dorpsgenoten. Het complete rapport met de resultaten van onderzoeksbureau Markteffect, plus de brief aan de gemeenteraad is te vinden onder de foto's. 
Niet verwonderlijk staat "geluidsoverlast beperken" op de tweede plaats bij belangrijke onderwerpen. Het is alleen niet heel duidelijk hoe dat in het beleid verder terugkomt  

Uit de samenvatting van de gemeente:
Zon
"Het zoekgebied voor zonne-energie stond al vast. Via de peiling zijn veel ideeën van inwoners verzameld om de randvoorwaarden te bepalen. De inwoners willen een groene uitstraling, recreatie en biodiversiteit. Op basis van deze input komt er een zogenaamd beeldkwaliteitsplan. Daar neemt de gemeenteraad binnenkort een besluit over. Dit plan geeft de voorwaarden aan waar een vergunningsaanvraag voor een zonneakker aan moet voldoen."

Wind
"De helft van de mensen die de vragenlijsten invulde, gaf aan dat ze geen uitbreiding op de bestaande windmolens willen.  In de directe omgeving van de huidige windmolens wil zelfs 67 tot 89 procent van de inwoners  liever geen uitbreiding. Aan de andere kant gaf een meerderheid aan geen bezwaar te hebben tegen een uitbreiding van vier extra windmolens in een lijn langs de A4. Er is dus geen duidelijk ja of nee voor uitbreiding van windmolens.  Het college van B&W adviseert de gemeenteraad om het zoekgebied voor windenergie in het zuiden van Haarlemmermeer daarom nu nog niet vast te stellen. Eerst moeten er meer vervolgonderzoeken komen. Dan kan de gemeenteraad over twee jaar, als de zogenaamde Regionale Energie Strategie (RES) 2.0. klaar is, hierover beslissen."
 
Duurzame energie opwek belangrijk
"Uit de peiling blijkt dat 70 procent van de inwoners het belangrijk vindt dat de gemeente de opwek van nieuwe energie stimuleert. Hierbij hebben zonnepanelen op daken de voorkeur. De gemeente kijkt ook eerst naar het leggen van zonnepanelen op daken van huizen, scholen en bedrijfsgebouwen. Alle daken volleggen levert echter niet genoeg energie op en daarom zullen ook andere vormen van energie opwek gevonden moeten worden".

Hoe gaat het verder
- april 2021: Beeldkwaliteitsplan zoekgebied zonneakkers naar de gemeenteraad. Daarin staat verder uitgewerkt wat belangrijk is om zonneakkers in te passen in het landschap, maar ook hoe een initiatief rekening moet houden met belangrijke thema’s (zoals milieu en overlast).
- maart 2021: Beleidsplan Lokaal Eigenaarschap naar de raad.In het Klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategie wordt ‘lokaal eigenaarschap’ benoemd als belangrijke voorwaarde bij de ontwikkeling van zonne-akkers en windturbines. De gemeente heeft een document opgesteld waarin duidelijk naar voren komt wat 'lokaal eigenaarschap' inhoudt. Het zijn de regels voor het financieel betrekken van inwoners door alle initiatieven rondom zonnepanelen en windturbines in Haarlemmermeer.
- 20 april 2021: RES 1.0 met het energiebod voor Haarlemmermeer naar de raad. Hierin staat hoe de gemeente, samen met de regio, gaat werken aan de omschakeling naar duurzame elektriciteit en warmte en hoeveel ze denken op te wekken.
- juni 2021: Besluit van de gemeenteraad over RES 1.0 

Illustration
 
Deel dit: