Bericht

NOS: Buren van Schiphol boos over grotere opslag gore grond bij vliegveld

Geplaatst op 21 maart 2024, 13:43 uur
Illustration
profile picture
Madeleine Lodewijks

Honderden omwonenden blijven zich zorgen maken over de opslag van PFAS-houdende grond op het terrein van Schiphol. Bijna 200.000 ton aan verontreinigde aarde ligt al bijna een jaar op een terrein vlakbij Badhoevedorp. Maar liefst zeshonderd mensen tekenden bezwaar aan tegen de geplande uitbreiding van de opslag.

Hoorzitting op 20 maart over de PFAS vervuilde grond vergunning

Omdat zoveel mensen in opstand komen tegen de uitbreiding hield de gemeente dinsdag een hoorzitting waar mensen hun bezwaar konden toelichten voor een adviescommissie. Ook Schiphol en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied waren daarbij aanwezig.
Op het gemeentehuis in Hoofddorp bleek de emotie bij een aantal omwonenden hoog te zitten. Een enkeling liep zelfs weg om op de gang stoom af te blazen. Zij verweten zowel Schiphol als de Omgevingsdienst een gebrek aan begrip voor hun zorgen. Ook aan de onafhankelijkheid van de adviescommissie werd getwijfeld, terwijl zij uiteindelijk beoordeelt of de vergunning terecht vergeven is.

Bij wind zien we de stofdeeltjes opwaaien

Voormalig huisarts en Badhoevedorper Flip Bruhl sprak namens tweehonderd van de bezwaarmakende omwonenden en vindt de maatregelen bij de opslag niet overtuigend: "Bij wind zien we de stofdeeltjes opwaaien, bij regen zien we de modder de naastgelegen sloot instromen. En dat terwijl u beweert dat de opslag veilig is."

Tata Steel kreeg ook vergunning

Een andere omwonende, die op slechts 300 meter van de opslag woont, levert zichtbaar geëmotioneerd kritiek op het argument van de Omgevingsdienst dat de opslag voldoet aan alle standaarden: "Bij Tata Steel in IJmuiden hadden ze ook een vergunning, en kijk hoe het daar nu gaat."

Lees de het artikel op de NOS nieuwswebsite

Op de foto houdt Flip Bruhl zijn betoog namens een paar honderd bezwaarmakers

Deel dit:
1 reactie

Jan Jacobse

do 21 maart 2024 16:19
Lees de informatie van de MRS over PFAS. en vind de reactie van de MRS lauw en onderkoeld. De verwijzing naar de NOS site is storend omdat de waarden gepubliceerd een onjuist beeld geven.
Er wordt gegoocheld met getallen in het RIVM Memo risicogrenzen ten behoeve van de vaststelling van interventiewaa... lees meer