Bericht

Een PFAS-reinigingsfabriek aan de Tweeduizend El?

Geplaatst op 28 augustus 2023, 12:20 uur
Illustration

Schiphol wil op eigen terrein een fabriek neerzetten om met PFAS vervuilde grond te reinigen. PFAS zijn niet of nauwelijks afbreekbare stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft besloten dat de luchthaven geen milieueffectrapport hoeft op te stellen.

De fabriek moet komen aan de Tweeduizend el, waar nu al met PFAS vervuilde grond ligt opgeslagen. Hoe de fabriek gaat werken is niet helemaal duidelijk. Met de gebruikte methode is nog niet heel veel ervaring. Geen milieueffectrapport betekent dat buiten beeld blijft hoe de mens en milieu in de omgeving belast gaat worden met geluid, verkeer, uitstoot en vervuiling van het grondwater.

Er zijn hierover vragen aan het college gesteld door de raadsfractie  van Groen Links. De deadline voor beantwoording is inmiddels verstreken (11 augustus).
Aan het bestuur van de provincie NoordHolland is door de SP gevraagd hoe de gezondheid van de omwonenden gewaarborgd is. Deadline voor deze vragen is 23 september.

Afbeelding PFAS:  Mplanine, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Illustration
 
Deel dit: