project   

Lichtkunst door Visualistic en Grafisch Design van Abel Haalmeijer

A
geplaatst op 9 oktober 17, 14:07 uur

In Galerie Kunst 2001 vindt van vrijdag 13 oktober tot en met zondag 19 november 2017 een bijzondere tentoonstelling plaats met o.a. interactieve LED-installaties en decoratieve objecten van het Lichtkunst Collectief  "Visualistic" bestaande uit de leden Arnold de Kok, Bas Heijstek en Bop Jansen. In deze tentoonstelling laat ook grafisch ontwerper Abel Haalmeijer, die al jaren goed bevriend is met de leden van het collectief, zijn "urban-art"-ontwerpen zien. Op verzoek van Abel Haalmeijer is tevens een bijdrage toegevoegd van lichtkunstenaar Rui Weerkamp.

De tentoonstelling is te zien in het Dorpshuis van Badhoevedorp en wordt geopend op zondag 15 oktober om 16.00 uur door Cas Jansen, acteur en broer van Bop Jansen.

Toelichting:

Het Lichtkunst Collectief "Visualistic" bestaat uit een groep vrienden die elkaar al kennen vanaf de lagere school: Arnold de Kok, Bas Heijstek en Bop Jansen. (Bop woont in Badhoevedorp). Dankzij gezamenlijke interesses in onder andere beeldende kunst en muziek zijn ze elkaar nooit uit het oog verloren. Mede dankzij hun grafische achtergrond zijn ze een aantal jaren geleden begonnen met het maken van decoratie voor festivals. Het spelen met vormen en licht door middel van moderne technieken en media hebben zich hierin natuurlijkerwijs ontwikkeld.  Door de controle over licht en kleur te nemen speelt "Visualistic" met de beleving van de toeschouwer. Zo kan hetzelfde object of dezelfde ruimte door middel van het veranderen van kleur en licht een totaal ander object of andere ruimte worden. Zij willen de toeschouwer laten zien hoe de perceptie van een schijnbaar enkel object hierdoor kan worden beïnvloed. Tegenwoordig maakt "Visualistic" onder andere interactieve LED-installaties en decoratieve objecten, het liefst met een twist.

Abel Haalmeijer is een geboren en getogen Amsterdammer. De fascinatie voor graffiti die hij oppikte op het Montessori Lyceum, heeft hem doen belanden op het Amsterdamse Grafisch Lyceum. De opleiding die hij nooit afrondde, heeft hem wel gevormd. Abel is in zijn werk altijd op zoek naar strakke lijnen, repeterende patronen en harde kleurschakeringen. Native arts, architectuur en graffiti, maar ook Mexicaanse kunst en maskers, verlaten industriële gebieden en technologie zijn zijn inspiratiebronnen. Uit deze smeltkroes van invloeden ontstaat zijn grootstedelijke urban-art. Een natuurlijke partner vindt hij in de Amsterdamse dance-scene, waar zijn dwingende werk op feesten en concerten goed tot zijn recht komt. Samen met Bom Voyage heeft Abel recent al een succesvolle expositie in Amsterdam verzorgd. Met de leden van Visualistic is hij al jaren goed bevriend. Dat maakt deze tentoonstelling voor beide partijen extra speciaal en aardig. Op verzoek van Abel Haalmeijer is bovendien een bijdrage van lichtkunstenaar Rui Weerkamp toegevoegd.

Galerie Kunst 2001 is geopend op vrijdag, zaterag en zondag van 13-17u maar ook tijdens openingsuren van het Dorsphuis te bekijken. Informatie over de tentoonstelling en openingstijden van Galerie Kunst 2001 is ook te vinden op de website: www.galeriekunst2001.nl en op Facebook.Nog geen reacties