project   

Two of a kind: expositie vader en dochter Jos en Camile Smeets

A
geplaatst op 2 september 17, 13:35 uur

Opening expositie zondagmiddag 3 september 16:00

Van vrijdag 1 september tot en met zondag 8 oktober 2017 wordt de tentoonstelling "Two of a Kind" gehouden met werken van vader en dochter, Jos en Camile Smeets.

De werken van Jos Smeets bestaan uit wandsculpturen met gemengde technieken en uiteenlopende materialen. Camile Smeets exposeert een serie kleine beelden van keramiek met de titel "Droomtijd". De Smeets-familie telt meerdere kunstenaars. Jos studeerde in 1981 af aan de Rijksacademie Amsterdam en Camile in 2009 aan de Rietveld academie. Jos exposeerde eerder in 1993 al in onze galerie.

 

Jos Smeets maakt sculpturen, installaties, aardewerken beelden en toegepaste kunstvoorwerpen. Afhankelijk van het idee werkt hij met uiteenlopende materialen, zoals staal, hout, foto's  en klei, maar verwerkt in zijn beelden ook bestaande objecten als flessen en autovelgen. Zijn meest recente werk, dat hier wordt geëxposeerd, bestaat uit uit staal gesneden wandsculpturen. Zijn beelden ontstaan vaak onbewust en associatief. Hij wil van te voren niet weten wat hij gaat maken. Er zit wel een idee achter zijn werk maar hij wil die de kijker niet opleggen. De vele door hem gebruikte ronde vormen roepen bij hem associaties op van oneindigheid, explosie en groei, het zijn termen die eigenlijk te eenduidig zijn, omdat het de lading niet dekt. Hij vindt dat de kijker de ruimte moet krijgen voor een eigen interpretatie.

 Het werk van Camile Smeets brengt een ode aan de verbinding van de mens met de natuur. Het zijn beelden van klei, met mens en dierfiguren, voornamelijk narratieve en figuratieve sculpturen die een zoektocht verbeelden naar een oorspronkelijk oer-beeldtaal. met archetypische verhalen en vertellingen, die in de vergetelheid zijn geraakt. Camile neemt deze mee naar het heden en geeft ze vorm zodat ze blijven bestaan. Droomtijd is de titel van een doorgaande serie kleine beelden, dromen in klei. Deze beelden zijn figuratief maar onwerkelijk, het zijn vaak mens en dierfiguren met een vervreemdend karakter. Met haar serie kleine sculpturen vertelt zij haar eigen sprookje, soms grappig of bizar, maar ook wreed, vervreemdend, onschuldig of liefelijk.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 3 september om 16.00 uur.

Galerie Kunst 2001 is open op vr, za en zo van 13-17u.

De expositie is te bekijken tijdens openingstijden van Dorpshuis Badhoevedorp. 

 

 

 

 

 

foto's

Nog geen reacties