Organisatie

Contactgroep Natuur en Recreatie - Dorpsraad

Vereniging / club, Bewonersinitiatief

De contactgroep Natuur en Recreatie van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft als doel om de hoeveelheid en kwaliteit van het groen in Badhoevedorp te verbeteren. Zodat ecologie, biodoversiteit, klimaatsbestendigheid én beweegvriendelijkheid in samenhang ons dorp toekomstbestendig maken. De schelpenpaadjes in het dorp, de watertappunten én de wandelroutes in het dorp zijn alvast de concrete resultaat van de inzet de afgelopen jaren.


Als gevolg van de omlegging van de A9 en de Gebiedsontwikkeling zijn er in Badhoevedorp duizenden bomen gekapt. Het traditioneel lommerrijke karakter van Badhoevedorp is daardoor ernstig aangetast zo niet bijna verdwenen. Bomen hebben een luchtzuiverende werking en vangen fijnstof (deels) af, produceren zuurstof, halen CO2 uit de lucht, zijn een bron van voedsel voor dieren en verhogen de biodiversiteit. Bomen spelen een rol in de waterhuishouding, maar ze werken ook bodemerosie tegen en zorgen voor verkoeling vanwege verdamping en schaduwvorming waardoor hitte stress in de zomer wordt tegengegaan. Daarnaast draagt een groene leefomgeving bij aan de algemene gezondheid van de mens en hebben bomen een geluiddempend effect. Dit zijn allemaal zaken die het dorp hard nodig heeft door de omliggende snelwegen en van alle kernen in de Haarlemmermeer ligt Badhoevedorp het dichts bij Schiphol. De contactgroep ijvert ervoor dat al deze gekapte bomen opnieuw worden aangeplant in Badhoevedorp of de zeer directe omgeving.


De contactgroep heeft regelmatig overleg met de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente en Gebeidsontwikkeling. Wij lopen iedere week door het dorp. Loop je mee?

Illustration
 
Deel dit: