Handhaving en toezicht
Handhavers bewaken de leefbaarheid van de gemeente voor bewoners. Zij zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Dit betekent dat zij bij overtredingen of overlast ook een bekeuring kunnen uitdelen.
Wat doet handhaving?
Harde muziek op straat, een caravan die langdurig een parkeerplaats bezet houdt, zwerfvuil op straat. Dit kan allemaal tot ergernis of zelfs tot een conflict leiden. Komt u er zelf niet uit met de overlastgever? Dan kan handhaving in deze situaties helpen. Of handhaving nodig is wordt vooral door het gedrag van bewoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente bepaald.
Zelf oplossen of melden?
Probeer problemen waar mogelijk zelf of met anderen op te lossen. Lukt dit niet en komt handhaving eraan te pas? Behandel ze dan met respect, ook als u het niet met hem of haar eens bent. De handhaver handelt niet uit eigenbelang, maar op basis van regels die nodig zijn. En tenslotte: melden blijft nuttig. Meldingen maken voor de gemeente zichtbaar waar sprake is van structurele problemen. Een melding betekent niet dat de gemeente gaat handhaven. Maar de meeste meldingen worden wel door handhaving gecontroleerd.
Ervaart u overlast en wilt u dit melden? Klik dan hier. Of bel de gemeente via 0900 1852. Buiten kantoortijden belt u bij ernstige overlast, of een onveilige situatie, met de politie via 0900 8844.
Voor overlast gevende jeugd zijn er speciaal opgeleide Straatcoaches. Zij houden toezicht bij bekende overlastplekken en gaan op overlastmeldingen af. Bij overlast spreken ze jongeren en omwonenden aan op ongewenst gedrag. Blijft dit gedrag zich herhalen? Dan delen straatcoaches een bekeuring uit of verwijzen ze jongeren bijvoorbeeld door naar Halt. Ook stellen de straatcoaches de ouders van jongeren op de hoogte.
- Heeft u last van jongeren? Meld het de straatcoaches via e-mail straatcoaches@haarlemmermeer.nl
- Lees meer over taken en werktijden van de straatcoaches op de pagina Jeugdoverlast