Bericht

Update rond de PFAS situatie in Badhoevedorp

Geplaatst op 21 mei 2024, 11:59 uur
Illustration
profile picture
Flip Bruhl


608 mensen hebben in januari bezwaar aangetekend bij de gemeente Haarlemmermeer tegen de nieuwe opslag van PFAS houdende grond in Badhoevedorp. De bezwaarcommissie van de vergunningverlener (de Gemeente) denkt hier nog over na. Het argument slechts 5 van de 608 bezwaren ontvankelijk te verklaren omdat de overlast niet verder dan 500 meter rijkt  zal vermoedelijk geen stand houden. We weten allemaal dat PFAS zich over de hele aardbol verspreid als het niet goed opgeslagen wordt.  En het is de vraag of de PFAS vervuilde grond in Badhoevedorp goed opgeslagen is. Wij bewoners en de Dorpsraad vrezen dat het niet het geval is.
Het verzoek om het PFAS gehalte te meten in de sloot naast de oude en nieuwe opslag is afgewezen door Schiphol, de gemeente, de omgevingsdienst van het Noordzeekanaal en zeer onlangs ook door het waterschap Rijnland. Deze weigeringen voeden de verbeelding waardoor de angst voor een ernstige verontreiniging toeneemt.
Waarom willen de instanties het water in de sloot naast de opslag en het slib aldaar niet meten? Zijn ze achter de schermen een regeling aan het treffen om de kosten die het schoonmaken met zich meebrengt te regelen? In de VS en België loopt dat in de miljarden. Houden ze daarom hun kaarten liever tegen de borst? We weten het niet.
 
Sinds de laatste metingen, die uit 2022 stammen, wordt een nieuwe woonwijk, Quatre-Bras gebouwd bij de sloot die het hoogste PFAS gehalte van Badhoevedorp bevat: De sloot tussen  de Schipholweg en de nieuwe heuvels naast het sportpark de Veldpost.
 
Schiphol heeft een fabriek gekocht waar de PFAS houdende grond verwerkt wordt en is het terrein bij 2000 El  waar de fabriek gepland is aan het bouwrijp maken. De vergunningen  zullen eerdaags door de gemeente verleend worden.  Vermoedelijk zal de gemeente weer geen Milieu Effect Rapportage of metingen nodig vinden voor de vergunningsverlening. Dat terwijl de inspectie leefomgeving en transport dit nodig vindt.  Het zijn altijd meerdere vergunningen voor talloze deelprojecten. Zodoende is het moeilijk om overzicht te krijgen.  Het is de vraag of de gemeente het bevoegd gezag is dat de vergunningen mag afgeven.
 
Er gaat in de PFAS reiniging fabriek gewerkt worden met een bewezen procedé van uitspoelen. Het is een gesloten systeem. Er zou geen PFAS in de omgeving terecht komen. Schiphol is zich er van bewust dat niet alle PFAS verwijderd kan worden. Die resten worden afgevoerd of omgezet in bakstenen, als dat experimentele bakproces succesvol is. De eventuele bakstenenfabriek komt gelukkig niet in Badhoevedorp.
 
Samenvattend:
Overleg met Schiphol, de overheid en het waterschap over de deugdelijkheid van de opslag is zinloos zolang we niet weten of de opslag PFAS lekt.
 
Ik vrees dat we ons moeten gaan voorbereiden op een onzekere tijd waar na een juridische strijd van jaren de rechter de knoop gaat doorhakken. De PFAS opslag is dan al lang door de fabriek  verwerkt. De fabriek zou dan afgebroken kunnen worden, maar gebeurd dat ook? Hoe is het tegen die tijd met Badhoevedorp en haar bewoners?
 
We kunnen iedere hulp gebruiken. Heeft u ideeën voor metingen van PFAS gehaltes, laat het me weten.
 
Flip Bruhl, Contactgroep Gezonde Omgeving dorpsraad Badhoevedorp
 
flip@bruhl.nl

Illustration