Bericht

Oude Haagsebrug wordt na vervanging eigendom van provincie Noord-Holland

Geplaatst op 23 juni 2022, 18:30 uur

De werkgroep Verkeer van de dorpsraad ontving nieuwe informatie over het project HOV Westtangent, ofwel de vervanging van de Oude Haagsebrug. Bij het project voor deze brug wordt ook een andere keuze gemaakt vanwege gestegen kosten, net zoals bij de Sloterbrug.

De Oude Haagsebrug was aan vervanging toe vanwege de slechte technische staat. Tevens wil de overheid de HOV-busroute van NS Station Sloterdijk naar Schiphol nog sneller maken. Daarvoor loopt al enkele jaren het project HOV-Westtangent.

Deze week stuurde wethouder Ruigrok van Verkeer & Vervoer een nieuwe brief aan de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Dit zijn een aantal van de mededelingen die in de brief van de wethouder staan:

  • De Oude Haagsebrug wordt wel vervangen door een nieuwe brug. Dit blijft noodzakelijk vanwege de slechte technische staat.
  • De Oude Haagsebrug wordt uiteindelijk overgedragen van eigenaar Schiphol naar provincie Noord-Holland als nieuwe eigenaar.
  • De aanleg van een nieuw HOV-viaduct over de A9 gaat (voorlopig) niet door. Op een later moment kan het nieuwe viaduct mogelijk alsnog gebouwd worden.
  • De huidige bus-brug over de A9 (KW 20) blijft in eigendom en beheer van provincie Noord-Holland en zal niet worden overgenomen door de gemeente Haarlemmermeer, zoals eerder wel was afgesproken.
  • Golfclub The International blijft bereikbaar via de nieuwe brug over de ringvaart. Een nieuwe route naar de golfclub over KW 20 gaat dus ook (voorlopig) niet door.

De werkgroep Verkeer van de dorpsraad is groot voorstander van een nieuwe provinciale weg rondom Badhoevedorp. Wij hopen dat deze aanpak en overdracht het begin hiervan is. Deze nieuwe keuzes zullen nog een aantal beslisstappen door moeten bij de verschillende overheden die in dit project samen werken. Dat biedt wellicht mogelijkheden om onze visie op het grotere plaatje van het regionale fiets- en autoverkeer in de regio nog eens voor te leggen bij diverse beslissers.

In dit project werken samen: gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, Schiphol, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam.

Onderaan dit artikel in PDF

  • De brief van de wethouder aan de gemeenteraad.
  • Een nieuwsbericht van het projectteam.
Deel dit:
2 reacties

Peter van der Hoff

vr 18 augustus 2023 18:44
Goedendag. Ik rij als buspassagier bijna elke dag heen en weer over het viaduct. Wanneer de bus 341 en 397 er overheen rijdt, merk je de oneffenheden van de brug. Moeten er eerst ongelukken gebeuren voordat er wat aan gedaan wordt. Heb zelf eens een kijkje genomen onder de brug en daar ben ik best we... lees meer