Bericht

Sloterweg Autoluw in Amsterdam: gevolgen voor Badhoevedorp enorm

Geplaatst op 30 september 2021, 18:00 uur
Illustration

Aflevering 1 - 

Badhoevedorp - Verkeer door het dorp of er omheen?
Dit is het eerste deel van een serie artikelen over Verkeer, Sloterbrug en alle gebiedsontwikkeling in de woonomgeving van Badhoevedorp. De gemeente Haarlemmermeer behandelt alle plannen apart. Dan valt het niet zo op hoeveel er gaat gebeuren. De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) maakt in deze serie een optelsom van alle plannen en hun risico voor de leefbaarheid in ons dorp. Vandaag aflevering 1 over het project Sloterweg Autoluw in Amsterdam.


Het project Sloterweg Autoluw in Amsterdam
De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) vindt het net als alle betrokken bewonersgroepen uit de regio heel logisch dat er met spoed wordt nagedacht over maatregelen voor de Sloterweg in Amsterdam. De verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers was daar al jaren een probleem.
Voor automobilisten geldt de route als een snelle route, maar het autoverkeer staat ook regelmatig stil vanwege drukte, incidenten, bouwwerkzaamheden en chicanes. Sinds de verhuizing van hockeyclub Xenios naar het Sportpark Sloten werd het plotseling nog veel drukker met jeugdige fietsers. Kinderen in een kwetsbare leeftijd werden regelmatig afgesneden of letterlijk van de weg gereden. De noodzaak tot maatregelen werd ineens urgent.


Varianten in de Nota van Uitgangspunten ter inzage
De Gemeente Amsterdam heeft op 15 september een nieuwe versie van haar plan gepubliceerd voor de aanpak van de verkeersonveiligheid op de Sloterweg. We leggen hier graag uit wat de kern van de Nota is en wat de gevolgen en de risico’s zijn voor Badhoevedorp.
Momenteel rijden er dagelijks zo’n 15.000 auto’s over de Sloterweg. De bedoeling is dat dit aantal omlaag gaat naar maximaal 6.000 auto’s per dag. Dat is het maximale aantal voor een soort weg als de Sloterweg, een zogenaamde erftoegangsweg. In de nota staan 13 varianten met een mogelijke oplossing. Na analyse en afweging blijven er volgens Amsterdam twee varianten over.
Variant 2a is de voorkeursvariant van de gemeente Amsterdam. Er komen 4 elektronische camera’s rond Nieuw Sloten, 2 bij de Laan van Vlaanderen en 2 bij de Sloterweg. In deze variant zullen nog maar 550 auto’s per dag over de Sloterweg rijden. Dan moet 96% van het huidige verkeer dus voortaan een nieuwe route vinden, waaronder een route over de Sloterbrug via Badhoevedorp.
Variant 11 is een terugvaloptie. Onduidelijk is wanneer of waarom Amsterdam hier naar terug zou willen vallen. Het is de voorkeursvariant van de gemeente Haarlemmermeer, maar Amsterdam maakt niet helemaal duidelijk waarom. 
In variant 11 wordt slechts 1 camera geplaatst in de bocht van de Ditlaar en Sloterweg. Als reden voor deze voorkeur wordt vermeld op pagina 29: “weliswaar leidt deze tot meer verkeer in Nieuw-Sloten, maar het wegenstelsel in Nieuw-Sloten is daar beter op toegerust dan de Nieuwemeerdijk, waar het verkeer anders naar toe zou vloeien.” Een belangrijk verschil tussen die beide wegen is dat de Laan van Vlaanderen wel een gescheiden fietspad heeft, maar de dorpse wegen in Badhoevedorp niet.
Variant 2a wordt na invoering één jaar lang gemonitord. Er wordt nog een monitoringsplan opgesteld waarin duidelijk moet worden op basis waarvan tot terugvaloptie 11 wordt besloten. Dit plan zal echter pas beschikbaar zijn tegen de tijd dat de Nota wordt aangeboden aan de Amsterdamse raad.

Gesprek en informatiebijeenkomst
De keuze voor de voorkeursvariant en terugvaloptie zijn gebaseerd op verwachte verkeerscijfers uit modelberekeningen. De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft om verschillende redenen ernstige twijfels bij de cijfers in de nota. Die proberen we te bespreken met zowel het Amsterdamse projectteam als onze eigen gemeente. (Zie een tabel met de cijfers uit de nota in de bijlage onderaan deze tekst.)
Als Vereniging Dorpsraad hebben we al vragen kunnen stellen aan de gemeente Amsterdam in een online sessie met een kleine groep bewonersvertegenwoordigers. We hebben in het gesprek onze zorgen geuit en vragen gesteld. Het projectteam kon nog niet alle vragen beantwoorden.
Op 5 oktober is er een online informatiebijeenkomst voor iedereen. Op de Nota van Uitgangspunten kan tot en met 29 oktober gereageerd worden. Zie onderaan dit artikel voor links.

Risico’s en tweedeling op basis van kentekens
De belangrijkste maatregelen bij variant 2a en 11 zijn een knip in wegen met behulp van elektronische camera’s die werken op basis van kentekenlijsten. Dit is goedkoop en snel in te voeren, maar wel heel verstrekkend. Het betekent namelijk ontheffingen voor bepaalde bewoners terwijl anderen flink moeten omrijden.
Wat opvalt is dat er volgens berekeningen met de verkeersmodellen bij variant 11 juist veel méér verkeer in Badhoevedorp komt dan bij variant 2a en dat de Schipholweg niet is betrokken bij het beoordelen van het “waterbed-effect”. Bij afsluiting van de Laan van Vlaanderen in variant 2a zou je juist slechtere aantallen verwachten voor Badhoevedorp, dan in variant 11, maar het omgekeerde blijkt uit de analyse van Amsterdam. Dat is vreemd. Volgens bewoners uit het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West verdwijnen er 14.000 auto’s uit het model.
Het is vooralsnog onduidelijk waarom de gemeente Haarlemmermeer zou kiezen voor variant 11. Wellicht komt dit doordat de gemeente Haarlemmermeer een eigen verkeersmodel heeft en de betrouwbaarheid van het Amsterdamse model ophoudt bij de gemeentegrens, ofwel op de Sloterbrug. Er zijn aanwijzingen dat Amsterdam zich zelf ook realiseert dat hun model minder betrouwbaar is voor Badhoevedorp.
Sluipverkeer naar Badhoevedorp zou ontmoedigd worden met een 30 km zone op Langsom, maar daar staat nu al vaak een file voor de brug. Dus wat is het verschil? Onduidelijk is ook wat men wil met het verkeer over de ventweg en de Slimmeweg. Mag dat blijven voordringen of wordt die route geblokkeerd? Uit gesprekken met Amsterdam lijkt het plan om in beide gevallen een maximumsnelheid van 30 km per uur te gaan hanteren op het stuk weg tussen de rotonde van de Baden Powellweg en de Sloterbrug, ofwel op Langsom en de Plesmanlaan. In de Nota staat dit anders verwoordt. Dit wekt ook verwarring.
In de Nota ontbreken plannen voor investeringen in de wegen en kruispunten die al het verkeer zouden moeten opvangen dat een alternatieve route zoekt, zoals de T106.

Standpunt van Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp
Volgens de Nota is er nu “voor de Sloterweg een oplossing in zicht en kunnen de colleges van Haarlemmermeer en Amsterdam verder met de besluitvorming over de Sloterbrug.” Wij denken echter dat het daarvoor te vroeg is. Linksom of rechtsom komt er extra verkeersdruk op de Sloterbrug.
Het standpunt van de Vereniging Dorpsraad is simpel. De aanpassingen voor de Sloterweg en Sloterbrug mogen niet leiden tot meer verkeer door Badhoevedorp omdat de dorpse wegen met veel fietsers daar niet geschikt voor zijn. Doorstroming klinkt leuk, maar het verkeer bestaat niet alleen uit automobilisten. Als belangenbehartiger strijden wij voor de kwetsbare verkeersdeelnemers uit Badhoevedorp en voor het behoud van de leefbaarheid en dorpse sfeer.
Het lijkt erop dat het plan Sloterweg Autoluw een experiment wordt met grote gevolgen voor het verkeer op de Sloterbrug, Burgemeester Amersfoordtlaan, Pa Verkuijllaan, Nieuwemeerdijk, Akerdijk en Schipholweg. Ofwel het hele dorp dus. Want de effecten van de varianten in de modellen zijn niet altijd even logisch en in de precieze cijfers van de Amsterdamse modellen zit sowieso onzekerheid.
Ook de effecten van de maatregelen zijn onzeker. Dertig km per uur op Langsom is altijd nog een stuk sneller dan voor de brug in de file staan. Aan de sociale bijwerkingen van elektronische camera’s met ontheffingen wordt weinig aandacht besteed. Er ontstaan immers verschillen tussen groepen bewoners en ondernemers, waardoor een tweedeling ontstaat met alle gevolgen van dien.
Maar het belangrijkst is: gemeentes Amsterdam en Haarlemmermeer komen niet samen tot één integraal plan voor het verkeer in het gebied rondom Badhoevedorp.
De hamvraag voor de toekomst is daarom: moet al dat extra verkeer door het dorp of er omheen?
Volgende week gaat deze serie Verkeer over de plannen voor een nieuwe Sloterbrug …

Bijlage met extra informatie
Links naar gemeentelijke informatie:
Gemeente Amsterdam over de Sloterweg: https://www.amsterdam.nl/projecten/sloterweg/nieuws-sloterweg/inspraak-sloterweg-west-verkeersveilig

Gemeente Haarlemmermeer: https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuws/cameratoezicht-stopt-doorgaand-autoverkeer-op-amsterdamse-sloterweg


Zie hieronder als bijlage 3 plaatjes uit de Nota van Uitgangspunten:

- De varianten 2a en 11

- Een tabel met aantal verkeersbewegingen

 

1 reactie

Erna Menke

vr 29 oktober 2021 17:40
Dank Bart Baltus voor het inspreken bij de Regioraad en de bezorgde bewoners van Badhoevedorp een stem te geven.