Bericht

Vereniging Dorpsraad blij met het fietspad door klaverblad en fietstunnel

Geplaatst op 19 augustus 2021, 14:59 uur

De Vereniging Dorpsraad is verheugd dat de gemeente dit najaar eindelijk aan de slag gaat met het aanleggen van het fietspad door het klaverblad en de fietstunnel. Dankzij dit fietspad door de fietstunnel ontstaat er in Badhoevedorp Oost een totaal nieuwe verbinding met de Koekoekslaan en Oude Haagseweg aan de kant van Nieuwe Meer. Er komt hierdoor een directe verbinding naar de Oeverlanden en de Zuid-As in Amsterdam. De nieuwe route is het begin van wat een oost-west verbinding wordt door het dorp. De plek waar dit eerste stuk komt, is rood omcirkeld op het kaartje onderaan dit artikel.

Voorgeschiedenis

De fietstunnel is al klaar sinds 2017. De tunnel werd indertijd aangelegd tijdens de aanpassingen aan het klaverblad A4/A9 voor de omlegging van de A9. In de tussenliggende tijd zijn leden van de dorpsraad telkens blijven vragen wanneer de fietsroute eindelijk definitief gemaakt zou worden. Sommige betrokkenen twijfelden soms of het fietspad er ooit zou komen. Gelukkig gaat de aanleg dit najaar gebeuren.

De wens voor deze route is lang geleden door dorpsbewoners uit zowel Nieuwe Meer als Badhoevedorp aangedragen bij het uitdenken van de plannen voor de omlegging van de A9.

Oorspronkelijk wilden bewoners van Badhoevedorp ook graag vanaf de fietstunnel een nieuw stuk fietspad voor de schoolgaande jeugd die naar Amstelveen gaat. Deze beoogde route zou ten zuiden van de golfbaan moeten lopen, evenwijdig aan de A9. De wens daarvoor is indertijd afgewezen maar die wens is niet helemaal verdwenen. 

Een bijzonder lichtspel

Het nieuwe stuk fietspad gaat onder een groot viaduct door en ligt in een groen gebied dat ’s avonds donker wordt. Daar is goed over nagedacht door de gemeente. 
De gemeente schreef in mei op haar website: “Onder het viaduct van de A9 komt een bijzonder lichteffect en naast het fietspad kan ook een klein laagje regenwater staan. Als de zon door de kolommen schijnt ontstaat een spel van licht, dit effect gaan we versterken. Als je hier fietst ervaar je op verschillende momenten van de dag een andere beleving van het licht. Als de zon onder is, is er elektronische verlichting. Op deze manier is het overdag en 's nachts veilig en prettig fietsen.”

Toekomstplannen

Er valt nog veel meer te vertellen over fietsen in en rond Badhoevedorp. Bijvoorbeeld over hoe dat straks gaat op het Groene Lint en bij een nieuwe Sloterbrug. Waar komen nog meer doorgaande routes door het dorp waarover ebikes op doortocht zijn naar school en werk? En hoe kunnen jongere en oudere fietsers en wandelaars zich tegelijkertijd veilig door het dorp blijven begeven terwijl er steeds meer verkeer verwacht wordt? Daarover later meer.

Kijk hier voor de gemeente informatie over het nieuwe fietspad met oa een detailkaart.

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Erik Hoogenboom

vr 20 augustus 2021 10:34
Zo wordt ook een extra snelle en veilige verbinding gerealiseerd naar Veerpont Ome Piet en dus ook het Amsterdamse Bos etc... Het beschreven lichtplan baard enige zorgen, door de slechte ervaring met de verlichting ( of eigenlijk ontbreken van goed werkende) bij de viaducten thv de Ringvaart. Wordt ... lees meer