Bericht

Verder oogsten

Geplaatst op 7 augustus 2020, 10:15 uur

We zijn in de maand augustus beland met onze moestuinen. Elke tuinier weet natuurlijk dat augustus ook wel de oogstmaand heet. En elke moestuinder weet dat die maand gepaard gaat met allerlei oogstrituelen. Nog in het midden van de negentiende eeuw was het in Noord-Holland gebruikelijk om het laatste hooi of graan in een met een vlag versierde wagen naar de opslagschuur te rijden, gevolgd door het werkvolk. Op de boerderij volgde dan een feestmaal, waarbij de landarbeiders veelvuldig dronken en proostten op “het welvaren van deze huize”. Nu hebben we op het complex vrij weinig hooi of graan. Ook hebben we, voor zover ik weet, geen opslagschuur, dus zullen we op het complex een andere manier moeten verzinnen voor een oogstfeest. 

Met al dat oogsten komen ook de verhalen over wat en hoeveel er geoogst is. Eén van de sterkere verhalen die rondgaan gaat over de grootgrondgebruiker die met een plaatselijke winkelier een contract voor 2021 heeft afgesloten om de ruime oogst van afnemers te voorzien. Er komt immers zoveel groente van de moestuinen dat sommige gezinnen een wat groene uitstraling hebben van alle gerechten met courgette die ze moesten eten. Ook zijn er families die een oranje waas met zich meedragen van, je raadt het al, de worteltjes die op het menu staan. Misschien dat we in de winter ons eens moeten gaan verdiepen in manieren om al dit eetbaars te conserveren: drogen, invriezen, wecken of iets dergelijks.

Nu we het toch over worteltjes hebben, het valt me op dat de smaak van de wortels die we zelf hebben gezaaid en geoogst, mij veel beter bevalt dan de worteltjes die uit de supermarkt komen. Wat zou het verschil maken? Het zou kunnen dat de wortels uit de supermarkt van een boerderij komen die op een industriële manier wortels produceert: massaproductie met kunstmest en allerlei bestrijdingsmiddelen. Dat zal vast iets doen met de smaak. Het zou ook kunnen dat het zelf zaaien, oogsten en schoonmaken zorgt voor zo’n psychologische verbinding met het eten dat het wel beter moet smaken.

We gaan in ieder geval verder oogsten.

1 reactie

Ineke Ebbers

vr 7 augustus 2020 12:38
Geweldig, ik passeer bijna dagelijks deze alternatieve, enthousiaste groenten-/fruittuin. Top !