Locatie

De Groene As

Buitenruimte

Aan de overkant van de Schipholweg komt een strook groen, vanaf de atletiek met Park de Veldpost tot aan net tegenover Corendon. Dat is de Groene As, onderdeel van het bovenwijkse groen van het dorp.  De strook wordt 50 meter breed, behalve bij de Wildenhorst. Daar is de strook maar 25 meter.  

De strook wordt ingericht als een natte ecologische zone die deel uitmaakt van het NatuurNetwerk Nederland tussen Amstelland en Spaarnwoude. Er komen moerassige gebieden en poeltjes  voor de rugstreeppad. Ook de Spaarnwoudertocht, de sloot langs de Schipholweg hoort bij de Groene As. De gemeente heeft besloten dat de strook een recreatieve functie moet hebben voor zowel wandelaars als fietsers op een gemengd fietsvoetpad van bijna 4 meter breed. Voor groen blijft al met al weinig ruimte over. 

Iedere Haarlemmermeerse kern van meer dan 15.000 inwoners wordt geacht bovenwijks groen te hebben als uitloopgebied voor het dorp. De Groene As is dus géén compensatie voor het groen dat uit het dorp verdwenen is.  Bomen kunnen er ook maar beperkt geplant worden omdat in de grond onder de Groene As allemaal leidingen liggen. 

Illustration
 
Deel dit:
Berichten over deze locatie
Op de kaart