Activiteit

Geef je mening: onderhoudsplan Schiphol 2023, meer nachtvluchten en geluid?

donderdag 1 december 2022 , 0:00 uur

Tot en met 1 december zijn nog reacties mogelijk op de Tijdelijke regeling groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2023.
Schiphol heeft het ministerie gevraagd om tijdens de onderhoudsperiode in 2023 af te kunnen wijken van de standaardregels in het Luchthavenverkeersbesluit Schiphol over baan- en routegebruik. In het voorstel worden andere voorkeursbaancombinaties aangewezen. Ook is verzocht om vervangende grenswaarden voor de geluidbelasting vast te stellen. Tenslotte wordt vrijstelling verleend voor het gebruik van alternatieve banen in nachtelijke periodes.

Voor omwonenden kunnen de onderhoudswerkzaamheden overlast opleveren, omdat op een andere manier wordt gevlogen dan in een situatie zonder onderhoud en een deel van het vliegverkeer in de onderhoudsperiodes op andere banen wordt afgehandeld. Het ministerie is  geïnteresseerd in de vraag of de vrijstellingen en de baanpreferentietabellen in het voorstel met de daarbij behorende toelichting voldoende duidelijk zijn onderbouwd. Tot zover de tekst van het Ministerie. 

Gevolgen voor Badhoevedorp
De voorgestelde grenswaarden zijn hogere waarden. Voor Badhoevedorp is ook van belang dat in het voorstel grondgeluid niet wordt genoemd. Grondgeluid is het laagfrequente geluid van startende, taxiënde en landende vliegtuigen. Grondgeluid in Badhoevedorp, van Aalsmeerbaan en Kaagbaan, staat wel in het Minderhinderprogramma  van Schiphol.

In het voorstel staat onder meer dat tijdens het onderhoud van de Zwanenburgbaar van januari tot en met april 2023 ook van de Aalsmeerbaan wordt gestart. Deze baan is nu 's nachts gesloten van 23:00 tot 06:00. In de winterperiode is grondgeluid luider dan in de zomer. 

De Tijdelijke Regeling groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2023 met alle documenten en reactieknop is hier te vinden

De reactietermijn eindigt op 1 december 's avonds om 12 uur.

 

Naamsvermelding Afbeelding Banenoverzicht:
Door NielsB - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2523643

 

Locatie
Schiphol
Illustration
 
Deel dit: