Activiteit

Historische lezing bij Boekhandel Jaspers

woensdag 12 februari 2020 , 20:00 - 21:30 uur

De charismatische Markies De Rays droomde van een nieuw land in de Stille Oceaan. In zijn te stichten kolonie La Nouvelle France zou hij als koning regeren en zouden zijn onderdanen in vrede en weelde leven. Zonder het eiland ooit te hebben bezocht, begon hij een grootschalige publiciteitscampagne over het leven in zijn kolonie. In zelf gedrukte kranten vertelde hij over het perfecte klimaat waar tropische ziektes niet bestonden, over huizen met aangeharkte tuinen die klaar stonden om betrokken te worden en over de vruchtbare velden, waar men alles op kon verbouwen. Zelfs goud zou er voor het oprapen liggen. Aandeelhouders stonden in de rij om stukken land te kopen, en honderden mensen uit heel Europa lieten zich overtuigen door zijn prachtige verhalen.
In september 1879 vertrok het eerste schip vol kolonisten uit de haven van Vlissingen. De bemanning was een bonte verzameling arme boeren, idealisten en avonturiers. Onder luid gezang van het door de Markies zelf geschreven volkslied van La Nouvelle France verlieten zij de haven, op weg naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld.
Maar in tegenstelling tot een utopische kolonie kwamen honderden migranten terecht op een rotsachtig strand omzoomd door een haast ondoordringbaar oerwoud, bevolkt door kannibalen die deze 'lange varkens' likkebaardend in de gaten hielden...

Van harte welkom voor een gezellige en boeiende avond bij Boekhandel Jaspers. Aanmelden is fijn, zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Mail boekhandel.jaspers@planet.nl of geef het door in de winkel (Sloterweg 95 in Badhoevedorp).

Locatie
Boekhandel Jaspers
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Thema
Kunst / cultuur / creatiefgeschiedenis
Illustration
 
maximum aantal deelnemers
25

Aantal aangemelde deelnemers: 1

Deze mensen komen:
- Sjoerd Agterhof

Meld je aan
Deel dit: