Bericht

Het Groene Lint

Geplaatst op 8 april 2024, 16:25 uur
Illustration

Het oude tracé van de A9 zal plaatsmaken voor ‘het groene Lint’. Het Lint wordt de ruggengraat van Badhoevedorp en bestaat uit een kralensnoer van openbare groene ruimtes en mooie groene plekken in het dorp. Door de centrale ligging zal het Lint een grote gebruikswaarde krijgen voor veel mensen in het dorp. Groene plekken worden onderling verbonden. Vanaf het groene Lint zijn de verschillende werelden van Badhoevedorp beleefbaar.

Het Lint is een herkenbaar element in wording met een groene uitstraling. Door bij de inrichting consequent gebruik te gaan maken van ingrediënten als herkenbare paden, gras, water, bepaalde soorten bomen, groene erfafscheidingen en herkenbaar (eigen) meubilair en verlichting, krijgt het Lint ook de beoogde samenhang en continuïteit.

Het Lint is straks te herkennen aan een terugkerend symbool. Dit symbool, 'de kromme boom' is in de zomer van 2017 ontworpen door Alexandra uit groep 8b van de Dr. Plesmanschool. Zij is de winnaar van de ontwerpwedstrijd van een symbool voor het Lint. De kromme boom komt op verschillende plekken op het Lint. 

De Groene Kralen zijn plekken met veel groen. Waar ruimte is voor jong en oud om elkaar te ontmoeten, te sporten of te spelen. Er zijn daarnaast reeds veel bruggetjes en bruggen aangelegd voor het Groene Lint en de Kromme Tocht. Het Lint is een recreatieve langzaam verkeersverbinding. Hierdoor is de route zeer geschikt om te gaan hardlopen of joggen. Er wordt om de 200 meter een afstandsmarkering op het Lint aangebracht. De start en finish worden uitbundiger zichtbaar gemaakt.

Op dit moment strekt het Groene Lint zich uit van de Hoofdvaart in Lijnden tot aan de Kamerling Onneslaan. Het loopt parallel aan de Kromme Tocht, die momenteel wordt uitgegraven en verbonden met het Vierbuizenmeertje, waardoor ook weer aansluiting ontstaat met de bestaande oorspronkelijke Kromme Tocht. Dit draagt bij aan het herstel en de verbetering van de waterhuishouding in Badhoevedorp. De laatste brug over de Kromme Tocht in de Pa Verkuijllaan wordt momenteel gebouwd.

Uiteindelijk zal het Groene Lint helemaal worden doorgetrokken naar de andere kant van Badhoevedorp tot aan de A4. Hiermee ontstaat een nieuwe groene wandel- en fietsroute op de plek van de oude A9. Het ongeveer vier kilometer lange Lint loopt dan van west naar oost door heel Badhoevedorp en verbindt de nieuwe woongebieden, de groengebieden en het centrum met elkaar. Waar eerst auto’s reden is straks ruimte voor allerlei activiteiten zoals: wandelen, fietsen, skaten, spelen en honden uitlaten.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer

Deel dit: