Bericht

Begeleidingsgroep Sloterbrug gaf advies voor integrale aanpak

Geplaatst op 8 april 2024, 10:53 uur
logo
Contactgroep Mobiliteit Dorpsraad

De Begeleidingsgroep Sloterburg heeft in februari 2024 advies gegeven over wat er volgens haar met de Sloterburg moet gebeuren. Kort gezegd vindt de begeleidingsgroep variant 1 voor de Sloterbrug de minst slechte variant. Verder adviseert de begeleidingsgroep om alle verkeersproblemen in een veel breder verband (‘integrale aanpak’) te bekijken dan alleen in de directe omgeving van de Sloterbrug. Ook vraagt de begeleidingsgroep om onderzoek naar mogelijkheden om het autoverkeer op de Sloterbrug te beperken ten gunste van bijvoorbeeld fietsers. Het complete advies van de begeleidingsgroep staat in de PDF onderaan dit bericht.

De Begeleidingsgroep Sloterbrug praat mee namens de bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de brug. Voor deze groep werden onder andere leden van dorpsraden, ondernemers, woonbootbewoners, scholen en de fietsersbond uitgenodigd. Het gezamenlijke projectteam van gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer heeft overlegd met de Begeleidingsgroep.

Project
Het project Sloterbrug gaat over de toekomst van de Sloterbrug zelf en de wegen direct naast de brug. Er zijn vier varianten. Variant 1, behoud bestaande brug met groot onderhoud en aanpassing van de kruising aan Haarlemmermeerse zijde, heeft de voorkeur van de gemeenten. Deze variant is voor de Begeleidingsgroep de minst slechte. De andere varianten gaan naast behoud van de huidige brug uit van toevoeging van een extra brug naast de bestaande brug. Daar is de Begeleidingsgroep geen voorstander van, vanwege de verwachting dat dit aanzienlijk meer autoverkeer zal aantrekken, wat de leefbaarheid en veiligheid op de omliggende wegen niet ten goede komt.

Binnenkort start ook het project Tussenevaluatie VSP Badhoevedorp. We verwachten dat dit advies voor een integrale aanpak rondom de Sloterbrug daarin aandacht zal krijgen. Dit is mede ingegeven door het besef dat de verdichting binnen en aan alle kanten rondom Badhoevedorp verder zal toenemen.

Planning
Het advies van de Begeleidingsgroep wordt gevoegd bij een voorstel van het projectteam Sloterbrug aan de wethouders. De Colleges van B&W van beide gemeenten krijgen in mei of juni een voorstel met de definitieve voorkeursvariant voor de Sloterbrug. Zij bepalen hoe zwaar ze de adviezen van de Begeleidingsgroep laten meewegen. Daarna nemen de colleges van B&W een beslissing over het voorstel welke ze voor een besluit voor leggen aan de gemeenteraden.

Informatie over de vier varianten staat op deze gezamenlijke pagina van beide gemeenten:  https://haarlemmermeergemeente.nl/badhoevedorp/sloterbrug

Het volledige advies van de Begeleidingsgroep staat in de PDF onder de foto.

 

Illustration
Foto door Erik Swierstra - bron wikipedia
Deel dit: