Bericht

Studenten uit hele wereld naar school in Badhoevedorp

Geplaatst op 28 maart 2024, 10:36 uur
Illustration

In de buurt Antoniushoeve in Badhoevedorp staat Tyndale Theological Seminary. Omdat het gebouw middenin een woonwijk staat, verwacht je niet dat hier studenten met twintig verschillende nationaliteiten studeren en wonen. Eenmaal binnen valt het internationale karakter pas op. In de kantine hangt een grote poster met foto's van alle studenten en de vlag van hun land en de voertaal is Engels. Ook tijdens de 'chapel' die ik mag bijwonen.

Dit is een soort dagopening waarin wordt gezongen en een Bijbelse boodschap wordt verteld. Hoewel het merendeel van de studenten en 'staf' niet uit Nederland komt, word ik rondgeleid door de Hoofddorpse Dory Hofstra. Ze is geboren in Amsterdam, maar woont sinds 2005 in Haarlemmermeer.

MEER STRUCTUUR - Dory vertelt dat ze al bijna veertien jaar bij Tyndale werkt, sinds ze met pensioen is. Nadat ze haar kantoorbaan in de reisbranche en werk als kleuterleidster neerlegt, bezoekt ze eerst uitgebreid twee van haar drie kinderen die in Schotland en Amerika wonen. Daarna zoekt ze meer structuur in haar leven. Ze ervaart dat God nader in de richting van Tyndale stuurt wanneer ze van meerdere mensen hoort dat de school iets voor haar is. Ze meldt zich aan als vrijwilliger. "Het eerste jaar heb ik van alles opgeruimd. Daarna werd ik persoonlijk assistente van een professor en sinds 2012 houd ik me bezig met financiën."

BIJBELS EVANGELIE - Tyndale bestaat al sinds 1985 in Badhoevedorp, vanwege de ligging bij Schiphol en Amsterdam, Als gevolg van de val van het IJzeren Gordijn kon de school worden opgericht door leden van een Amerikaanse zendingsorganisatie. Dit was om pastoors, missionarissen, en leraren op te leiden om het Bijbelse evangelie van Christus te kunnen verkondigen.

Dory: "Daar komt het privékarakter van de school vandaan. Tyndale is erkend door de overheid, maar ontvangt geen subsidie. De studie werd toen - en voor sommigen nog steeds - volledig betaald met beurzen van particulieren en kerken. Onze professoren worden gesponsord door zendingsorganisaties."

VERTALINGEN - De school heeft twee hbo-masters. Een focust op onderzoek doen, bijvoorbeeld door het vergelijken van verschillende bijbelvertalingen. "Naast de oorspronkelijke versies - het oude testament in het Hebreeuws en het nieuwe testament in het Grieks - zijn er talloze vertalingen en versies verschenen", legt Dory uit. De andere master is gericht op de praktische kant van theologie, bijvoorbeeld hoe geloofskennis wordt toegepast en overgedragen in het dagelijkse leven.

GEROEPEN DOOR GOD - De 49-jarige Sarah uit Ghana is een van de studenten die voor eerstgenoemde richting kiest. Ze vertelt waarom ze in Nederland is: "Ik voel mij door God geroepen om les te geven in een Ghanees seminarie (opleidingsinstituut voor geestelijken, red.). Om hiervoor te studeren en erachter te komen wat mensen in andere delen van de wereld leren over theologie, ben ik naar Tyndale gekomen. Het was geen makkelijke beslissing, maar ik voelde dat ik dit moest doen. Sarah vertelt dat ze het fijn heeft, maar er ook naar uitkijkt om aankomende zomer terug te gaan naar haar land. "Omdat ik mijn man en vier kinderen mis, maar ook om in Ghana les te geven."

VERVOLGD VOOR GELOOF - Sarah is niet de enige die vanuit een ander continent speciaal naar Badhoevedorp is afgereisd. Dit gaat niet altijd zonder risico. Dory: "Er zijn landen waar een school als deze niet mogelijk is, zoals Myanmar en delen van India. Daar word je vervolgd voor het uiten van het christendom. Twee jaar geleden kon een student niet terugkeren naar Myanmar, vanwege een machtsovername in zijn land. Hij moest hier asiel aanvragen."

RISICO - Maar waarom komen studenten, zowel met als zonder risico, helemaal naar Badhoevedorp voor een theologie-opleiding? Dory: 'Er zijn weinig scholen als Tyndale, we zijn gewoon heel uniek. Sommigen nemen daarmee een risico, maar geloven dat zij door God zijn geroepen en dat Hij voor hun familie zal zorgen."

KERK STROOMT LEEG - Een van de weinige Nederlandse studenten op de school is de 23-jarige Sander uit Hoogeveen in Drenthe: Hij studeert sinds een half jaar bij Tyndale en is de op twee na jongste van alle studenten. Ter vergelijking: de oudste is 59 jaar.

Sander: "Het gaat niet goed met het geloof in Nederland. De kerk stroomt leeg en ik voel de drang om daar wat aan te doen. Met deze opleiding hoop ik mezelf persoonlijk te ontwikkelen, bijvoorbeeld door te leren hoe ik God beter kan leren kennen. Het geloof is iets heel groots in mijn leven en ik wil mijn passie voor het geloof graag overbrengen aan anderen."

ANDERE CULTUUR - Sander woont, net zoals de meeste studenten, op de campus. Op de vraag hoe zij zich vermaken in het relatief kleine Badhoevedorp, reageert hij: "Ik denk dat sommige studenten andere verwachtingen hadden bij de locatie. De meesten blijven daarom vooral op de campus. Er wordt wel van alles door de school georganiseerd, zoals sporttoernooien, film- en spelletjesavonden. Ook zijn er tripjes binnen Nederland of naar het buitenland. De cultuur is natuurlijk wel anders, dat vinden sommigen lastig. Een aantal studenten zoekt hun eigen cultuur op in Amsterdam, bijvoorbeeld bij internationale kerken."

SCHOOL ONBEKEND - Dat studenten met zoveel verschillende culturele achtergronden op de school afkomen, levert volgens Dory mooie gesprekken op. "Er wordt veel over het geloof gepraat en gediscussieerd. Wel of geen muziek in de kerk? Op welke leeftijd laat je je dopen? Of hoe voed je je gezin op?"

"Ik vind het heerlijk om hier te werken. Er hangt een positieve en bemoedigende sfeer, die meehelpt om iedereen die hier komt zich thuis te laten voelen." Ondanks dat de school vanuit de hele wereld bezocht wordt, is Tyndale Theological Seminary in Nederland toch nog vrij onbekend. Dory: "Een straat verderop weet bijna niemand dat de school er zit. Ik hoop dat meer mensen Tyndale leren kennen."

Bron: Else Marie Vonk - HC Nieuws

Illustration
 
Deel dit: