Bericht

Hoorzitting PFAS Badhoevedorp: gemeente veegt honderden bezwaren van tafel

Geplaatst op 21 maart 2024, 16:12 uur
Illustration

Al voor de hoorzitting veegt Gemeente Haarlemmermeer bijna alle bezwaren, die bezorgde bewoners hebben ingediend tegen een nieuwe vergunning voor een PFAS-gifopslag van Schiphol, van de tafel.

Gemeente vergelijkt PFAS gifgrond met geuroverlast van een pluimveebedrijf Volgens de pleitnota, een document dat de gemeente toestuurde aan de bewoners kunnen alléén mensen die binnen een straal van 500 meter bij de gifopslag wonen bezwaar maken. Dat zijn slechts vijf van de in totaal meer dan 600 indieners. De redenering die de gemeente hier volgt is vreemd.De gemeente beroept zich op een oud arrest dat ging over de stank van een vleeskuikenbedrijf. Hoewel geuroverlast een serieus probleem kan zijn, is het risico bij Schiphol veel groter: daar wordt gewerkt met zeer giftige PFAS-verbindingen die al bij een geringe opname in het lichaam ernstige ziektes kunnen verspreiden, waaronder kanker.

In het geval Schiphol gaat het bovendien vooral om PFOS, één van de giftigste verbindingen uit de PFAS-groep. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze soort zich zeer makkelijk verspreidt via de bodem en het grondwater. Niet voor niets gelden voor PFOS extreem strenge eisen.

Risico op snelle verspreiding gif
PFOS kan als het in de bodem, het grondwater of oppervlaktewater belandt zeer snel grote afstanden overbruggen. Uit onderzoek in Amerika is bekend dat er op tientallen kilometers van een bron negatieve gezondheidseffecten kunnen optreden. Het afbakenen van een gebied met een straal van 500 meter doet dan ook geen recht aan de grote risico’s van het opslaan en verwerken van PFOS.

In het Haarlems Dagblad verscheen bovenstaande artikel op 20 maart over de hoorzitting.

Deel dit: