Bericht

200.000 ton PFAS gifgrond in opslag op steenworp afstand van Badhoevedorp

Geplaatst op 12 maart 2024, 12:29 uur
Illustration
logo
Maatschappelijke Raad Schiphol

200.000 ton PFAS gifgrond afkomstig van Schiphol, wordt opgeslagen in de buurt van de bebouwde kom van Badhoevedorp. Dit werd gepresenteerd door de omgevingsdienst NZKG. Dat zijn 8.000 vrachtwagens vol met vervuilde grond. Achter elkaar vormen zij een file van bijna 100 km.

De PFAS wordt uit de grond gewassen de komende 9 jaar met een experimentele grondwasmachine. Deze machine komt op een steenworp afstand van een kinderdagverblijf, een atletiekbaan, een sportschool en tennis- en padelbanen. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van de opslag en de verwerking van deze gifgrond, die op nog geen kilometer verwijderd liggen van vele woningen?

PFAS Informatiebijeenkomst van de gemeente 

Bezorgde omwonenden kwamen luisteren bij een informatiebijeenkomst van de gemeente en Schiphol en werden nog niet gerustgesteld, zo bleek uit alle vragen tijdens de avond. Er zijn bijvoorbeeld geen metingen gedaan in de omgeving van Schiphol naar de bodem en naar PFAS deeltjes in de lucht. Verder werden de vragenstellers niet gerustgesteld over de gezondheidsrisico’s rond de schoonwasfabriek en of het vervoer van de tonnen vervuilde grond alsmede de opslagmethode wel veilig gebeurt.

Schiphol biedt een website met info ook Schipholwatch maakt zich zorgen en kijkt er iets kritischer naar lees hier

Illustration
volle zaal met bezorgde omwonenden in het gemeentehuis in Hoofddorp, waar de Omgevingsdienst samen met Schiphol een informatiebijeenkomst organiseerde over de opslag en verwerking van de vervuilde PFAS grond
Deel dit: