Bericht

Resultaten van onderzoek ‘vallen’ panel GGD Kennemerland

Geplaatst op 8 maart 2024, 12:37 uur
Illustration

Hierbij de resultaten van het panelonderzoek van de GGD Kennemerland over vallen. Deze vragenlijst is in december 2023 en januari 2024 uitgezet en bijna 3.000 leden van het GGD panel hebben deze ingevuld. 

Belangrijkste resultaten
Het onderzoek laat zien dat de helft van de panelleden een verhoogd valrisico heeft. Maar slechts één op de vijf met een verhoogd valrisico schat het eigen valrisico (heel) hoog in. Een kwart van de panelleden viel het afgelopen jaar en de helft raakte daarvan gewond. De meesten vielen één keer, een derde viel meerdere keren. De meerderheid erkent de risicofactoren van vallen, maar sommige risicofactoren zoals incontinentie, niet goed kunnen horen en mentale problemen zoals depressie zijn minder bekend. Veel panelleden nemen maatregelen tegen vallen zoals goed passende schoenen dragen en goed eten en drinken. Maatregelen zoals een valpreventiecursus volgen worden minder genomen. Een kwart van de panelleden heeft moeite met bewegen, lopen of balans houden. Bijna alle panelleden bewegen wel voldoende met 150 of meer minuten per week, maar minder dan helft van de panelleden doet voldoende kracht- en balansoefeningen. Dit terwijl deze oefeningen samen met een valpreventiecursus de kans op vallen aanzienlijk kan verlagen.

Alle resultaten

Alle resultaten van dit onderzoek staan in deze factsheet. Meer informatie over andere onderzoeken zijn terug te vinden op onze websites www.ggdkennemerland.nl en www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.

Meer informatie                                                                                                                            
Op VeiligheidNL staat een overzicht van verschillende valpreventieprogramma’s. Daarnaast zijn hier ook instrumenten te vinden om mensen met een verhoogd valrisico op te sporen, zoals de valrisicotest en valrisicoanalyse. In de regio Kennemerland kunnen inwoners voor informatie over valpreventie mailen naar Sportsupport. In Haarlemmermeer is dit de Losse Heupen club.

Deel dit: