Bericht

Typisch Badhoevedorps – Gebr. Haaker

Geplaatst op 7 maart 2024, 10:55 uur
profile picture
Bob Erb

Ja dat gebeurt. Op de herdenking voor een geboren en getogen Badhoevedorper, ontmoet je natuurlijk andere geboren en getogen Badhoevedorpers. En dan worden er snel herinneringen opgehaald! Het ging al snel over wat de Pa Verkuyllaan een leuke en gezellige winkelstraat was, en bijna weer is!

Alle vroegere winkels van de Pa Verkuyllaan kwamen ter sprake, maar eentje sprong eruit, één van de oudste bedrijven in ons dorp. Ja, van Wees is de oudste? Maar Gebr. Haaker is al sinds 1937 in het dorp actief! De beide broers begonnen hun bedrijf achter het ouderlijk huis op het Eksterplein 13 en in 1945 verhuisden ze het bedrijf naar de Pa Verkuyllaan. Wat nu de dierenwinkel is op de winkelrij was vroeger Gebr. Haaker motoren, met Jawa o.a. en een prachtige grote wandfoto van een motorcrosser waar we ons als jongetjes aan vergaapten.

Beide broers waren crosser geweest. Ook stond plotseling in de Roerdompstraat, waar een andere Haaker broer woonde, diens hele tuin vol met groene legermotoren van het merk Indian? Gebr. Haaker groeide gelukkig en ze werden FIAT dealer met een showroom op de hoek van de flat in de Arendstraat. Langzaam liep de buurt vol met gebruikte Fiatjes op straat. Zodra de A9 door het dorp kwam en een viaduct over de straat, stond het pand vol met kleine Fiatjes deur-aan-deur.

Maar goed, Haaker groeide en bloeide en zocht een andere plek. Ze gingen naar de Keplerstraat, maar die plek voldeed niet helemaal, dus werd er zelf gebouwd, op de Kamerlingh Onneslaan. Inmiddels waren de broers met pensioen en nam een oudste zoon het bedrijf over, zelf ook een verdienstelijk motorcrosser geweest. Gebr. Haaker Fiat is een wijd en zijd bekende garage, maar tijden veranderen en helaas, Haaker is geen Fiatdealer meer, maar een universele garage voor alle merken, met als specialisatie Italiaanse-merken, met een prima reputatie. En ja inmiddels de derde generatie aan het roer. Dus een echt oud Badhoevedorps bedrijf!

Badhoevedorpers, we moeten onze oude winkels en bedrijven koesteren, zeker met zulke goede namen. Er zijn 3 prachtige authentieke garages verdwenen: garage Beatrix BMW. Garage Post, vroeger Mantel, met Engelse auto’s en karakteristiek gebouw op de Sloterweg. En garage Baars, ook oude dorpers bekend.

Alle winkels op de Pa Verkuyllaan zijn bezet, terwijl er op de Sloterweg momenteel 6 leeg staan!

Gemeente en Dorpsraad zorg goed voor de ondernemers in het dorp en maak een leuk centrum!

Illustration
Gebr. Haaker op de Keplerstraat in 1974 (NH Archief - Beeldbank De Boer)
Deel dit: