Bericht

Voorlopig geen nieuw centrum voor Badhoevedorp

Geplaatst op 18 januari 2024, 11:11 uur
Illustration

De Dorpsraad van Badhoevedorp heeft met ontzetting vernomen dat Altera niet langer samenwerkt met de gemeente aan de ontwikkeling van een noodzakelijk en gezellig dorpscentrum voor Badhoevedorp.

Altera is een vastgoedfonds dat nauw verweven is met Albert Heijn (Koninklijke Ahold Delhaize NV). Altera is eigenaar van vele gronden en vastgoed waar de Albert Heijn zijn winkels in exploiteert. AH heeft veel vestigingen in het verleden ook verkocht aan Altera en huurt deze vervolgens terug. Het AH-gebouw en het parkeerterrein voor AH in Badhoevedorp zijn in eigendom van Altera.

Met het welbevinden in het huidige centrumgebied van Badhoevedorp is het dramatisch gesteld. De revolutiebouw waaruit dit gebied is opgetrokken vormt een storende dissonant in dit van oorsprong prachtige lommerrijke dorp met singels en waterpartijen. Bovendien zijn er later nog ongelukkige toevoegingen gedaan, zoals het Albert Heijn-gebouw dat de uitstraling heeft van een fabriekshal, een puist in het centrum van het dorp.

Met de omlegging van de snelweg en de vrijgekomen gronden bood zich een unieke éénmalige kans aan om corrigerende maatregelen te nemen. Hierbij zou Badhoevedorp zijn dorpse sfeer en karakter kunnen herstellen, passend binnen de economische mogelijkheden. Men streefde naar een gebied met kwaliteit en allure, waar het aangenaam vertoeven is en waar diverse horecavoorzieningen van hoog niveau, ook 's avonds, een gevarieerd aanbod zouden bieden. Dit was bedoeld als een investering om Badhoevedorp eindelijk een mooi hart te geven voor de komende 50 tot 100 jaar.

Het eigendom van Altera bevindt zich precies in het midden van het plangebied Midden-Zuid van het centrum van Badhoevedorp. Door de weigering van Altera om verder mee te werken, moet de planning van de ontwikkeling nu volledig opnieuw beginnen, hoewel sommige elementen wellicht hergebruikt kunnen worden. Dit zorgt voor aanzienlijke vertraging in de realisatie van het “nieuwe” centrum, dat nu vele jaren verder in de toekomst komt te liggen. Altera lijkt geen maatschappelijke verantwoordelijkheid voor Badhoevedorp te willen nemen en heeft besloten de huidige Albert Heijn fabriekshal voorlopig nooit uit Badhoevedorp te laten verdwijnen. Het nieuwe centrum zou dan aan beide zijden van de Albert Heijn moeten worden ontwikkeld, waarbij het AH-gebouw als een fabriekshal te midden van de gebouwen blijft staan, die in een jaren 30-stijl worden opgetrokken. De Dorpsraad beschouwt dit als een onacceptabele ontwikkeling voor Badhoevedorp, een onvoorstelbare gedachte.

Het bestuur van de Dorpsraad heeft onlangs een brief opgesteld, gericht aan de directie van Albert Heijn. In deze brief doen wij een beroep op de directie om hun invloed aan te wenden ten behoeve van de gemeenschap van Badhoevedorp. We roepen op tot een bredere kijk op de situatie dan enkel het huidige moment van Albert Heijn, Etos en Gall en Gall. We vragen om een langetermijnperspectief dat verder reikt dan de gebruikelijke terugverdientijd van een investering.

Het huidige filiaal van Albert Heijn in Badhoevedorp staat al minstens 35 jaar en heeft een belangrijke rol gespeeld in onze gemeenschap. We pleiten ervoor dat de directie bij hun overwegingen voor de toekomst niet alleen rekening houdt met de huidige omstandigheden, maar ook met het feit dat een eventueel nieuw filiaal opnieuw tientallen jaren dienst zal doen. Het belang van een duurzame en positieve bijdrage aan de gemeenschap van Badhoevedorp moet centraal staan in deze besluitvorming.

Word Lid en steun ons!

Inmiddels heeft de krant HC nieuws hier ook een artikel over gepubliceerd

Deel dit: