Bericht

De Badhoeve-trilogie, een Historie over Badhoevedorp in wording

Geplaatst op 14 januari 2024, 00:00 uur
Illustration

Wist je dat er over Badhoevedorp een trilogie bestaat? Marja Visscher neemt lezers mee op een betoverende reis door de geschiedenis van Badhoevedorp met haar meeslepende trilogie, bestaande uit drie aangrijpende historische romans. Uitgegeven door Zomer & Keuning, biedt deze trilogie een diepgaande verkenning van het landgoed De Badhoeve, waarin intrigerende personages en de rijke Nederlandse geschiedenis samenkomen.

De auteur heeft de archieven doorgespit om een stuk vergeten geschiedenis tot leven te wekken. De setting van de drooglegging van het Haarlemmermeer rond 1839 vormt het decor voor een meeslepend verhaal dat door de eeuwen heen reikt. Een opmerkelijke keuze voor de hoofdpersoon, Hermina Maria Dijk, een Amsterdamse componiste en pianiste, voegt een uniek en krachtig element toe aan de trilogie.

Het eerste deel (Lied van wind en water) introduceert ons aan advocaat Jacob Amersfoordt, die na het verlies van zijn vrouw het roer omgooit en een visionair plan smeedt voor het landgoed De Badhoeve. De ontmoeting met Hermina Dijk voegt een emotionele dimensie toe aan het verhaal, waar liefde en conflicterende ambities samenkomen. Marja Visscher weeft een boeiende verhaallijn vol emoties, keuzes en de prachtige setting van het 19e-eeuwse Amsterdam.

In het tweede deel (Sporen in het Polderland) evolueert de relatie tussen Jacob en Hermina terwijl ze samen het landgoed beheren. De sociale zorg voor het personeel, de strijd om identiteit en de ontwikkeling van De Badhoeve vormen de kern van dit deel. Het verhaal komt tot leven met onverwachte ontdekkingen en uitdagingen, waardoor de lezers aan het boek gekluisterd blijven.

Het derde en laatste deel (Een schone getuigenis) van de trilogie, geplaatst in het jaar 1865, plaatst de personages voor een reeks rampen die Nederland teisteren. Marja Visscher schetst een beeld van de ontberingen veroorzaakt door malaria, veepest, tyfus en cholera, waardoor Jacob en Hermina voor de ultieme test van hun liefde en vastberadenheid worden gesteld. De beschrijving van de strijd tegen epidemieën en de opofferingen die zij maken voor hun gemeenschap creëren een aangrijpend en indrukwekkend slotakkoord.

De Badhoeve-trilogie is niet alleen een historische roman, maar ook een boeiend portret van menselijke veerkracht, liefde en opoffering. Marja Visscher heeft met dit werk een blijvende indruk achtergelaten, en haar vermogen om geschiedenis tot leven te brengen is bewonderenswaardig.

Verkrijgbaar als e-book, de papierenversies zijn lastiger maar ook nog te vinden op internet. 

Deel dit: