Bericht

De Maatschappelijke Raad Schiphol is geïnstalleerd

Geplaatst op 5 juli 2023, 19:20 uur

Wij danken alle bewoners van Badhoevedorp die hun stem hebben uitgebracht. Het is gelukt:  Wouter Looman vertegenwoordigt ons voor de Zwanenburgbaan in de MRS.  Hij  weet o.a. uit eigen ervaring hoe hinderlijk grondgeluid is (laagfrequent geluid van startende vliegtuigen) en communiceert heel goed met zijn achterban, weten we van de voorgaande jaren. Voor een vertegenwoordiger in de Buitenveldertbaan hadden we helaas net te weinig stemmen. Gelukkig hebben we wel heel goed contact met de vertegenwoordigers van deze baan.

De Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) is zaterdag 1 juli in het bijzijn van minister  Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat geïnstalleerd. Het was een feestelijke en hoopvolle bijeenkomst. De MRS vervangt de ORS (Omgeving Raad Schiphol). Dit college liep vast in onderlinge verdeeldheid, wantrouwen en gebrek aan tastbaar resultaat.

De MRS bestaat uit gekozen vertegenwoordigers van bewoners rond Schiphol en deskundigen op het gebied van vervoer, recht, jongeren vertegenwoordiging etc. De raad geeft gevraagd en ongevraagd advies, aangaande Schiphol, aan de minister die hier inhoudelijk op moet reageren. De raad adviseert ook gemeenten en provincie, die een belangrijk aandeel hebben in de vergunningverlening.

De minister sprak de ambitie uit om de overlast van Schiphol voor de omgeving te willen verminderen maar waarschuwde dat met name de luchtvaartmaatschappijen bij voorbeeld via de rechter dit proces zullen vertragen. De voorzitter van de MRS Eddy van Hijum, sprak het voornemen uit er naar te streven de vele verschillende meningen  tot één advies te smeden. Hij benadrukte dat na jaren de publieke opinie en de politiek haar mening over Schiphol aan het bijstellen is.  Alle vertegenwoordigers stelden zich voor. Unaniem was het voornemen er samen uit te komen. Een begin wat tot optimisme stemt.

Illustration
 
Deel dit: