Bericht

Werkgroep Erfgoed Badhoevedorp krijgt Groen Lintje 2023 uitgereikt

Geplaatst op 16 maart 2023, 11:30 uur

Rond Nationale Complimentendag heeft GroenLinks Haarlemmermeer weer Groene Lintjes uitgereikt aan personen, organisaties en bedrijven die zich inzetten voor een duurzame samenleving.

GroenLinks opent een nieuwsbericht met een stukje uitleg daarover: “Het was dit jaar de elfde keer dat GroenLinks Haarlemmermeer inwoners in het zonnetje heeft gezet die zich op een bijzondere manier inspannen voor groen, het milieu of sociale onderwerpen.
Zoals elk jaar was ook dit jaar één lintje voor een bedrijf, één voor een maatschappelijke organisatie en één voor een individuele inwoner, die iets doen wat een extra compliment verdient. Ook dit jaar waren we weer onder de indruk van de vele goede initiatieven en was het moeilijk kiezen tussen binnengekomen nominaties.”

Onze eigen werkgroep Erfgoed kreeg het Groene Lintje in de categorie Organisaties. Het juryrapport schrijft: “Deze vorig jaar opgerichte werkgroep van de dorpsvereniging van Badhoevedorp wil gebouwen en ander erfgoed behouden. Dit in een omgeving, waarin veel wordt afgebroken en uitgewist. Het beruchtste voorbeeld daarvan in Badhoevedorp is wel de Badhoeve de naamgever van het dorp, met een illustere geschiedenis, waarvan de laatste restanten in de 80er jaren van de vorige eeuw, gesloopt zijn. Alleen een replica van zo’n 20 jaar geleden herinnert hier nog aan. Een ander voorbeeld uit die tijd is de Hervormde kerk aan de Sloterweg, waar een flat voor in de plaats kwam, maar waar niets meer herinnert aan dit gebouw met zijn karakteristieke toren. “

De jury schrijft zelfs een stukje over de pas korte geschiedenis van onze werkgroep: “Aanleiding tot de instelling van de werkgroep was het leegkomen van de Burgemeester Amersfoordtschool. De werkgroep wil die graag behouden met een passende bestemming, waarvoor contact opgenomen werd met de gemeente, hetgeen resulteerde in een onderzoek. De werkgroep heeft rond 25 bijzondere gebouwen geïnventariseerd en streeft naar een beeld kwaliteitsplan met een beschermd dorpsgezicht en daarbij ook naar een goede beeldbank. GroenLinks ziet het als een veelbelovend initiatief, dat hopelijk op enthousiaste steun van de gemeente en andere organisaties en Badhoevedorpers kan rekenen.”

De werkgroep is onderdeel van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp en werd begin 2022 opgericht door Bart Baltus, Ineke Ebbers en Bob Erb. Inmiddels is ook dorpsgenoot Henk Schaap betrokken. De Vereniging Dorpsraad heeft momenteel geen eigen clubhuis of vaste vergaderruimte. De vereniging heeft ook geen vitrine waar dit lintje tentoongesteld kan worden. De werkgroep leden hebben daarom bedacht dat het Lintje voorlopig bij tourbeurt langs hun woningen door het dorp zal reizen.

Lees het hele nieuwsbericht met het juryrapport van GroenLinks hier.

 

Deel dit: