Bericht

Dorp buitenspel bij besluiten over het dorpscentrum?

Geplaatst op 13 juli 2022, 20:00 uur
Illustration

Op de besluitenlijst van de gemeenteraadsvergadering van morgen, donderdag 14 juli a.s. staat een van de plannen voor het nieuwe dorpscentrum.  De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft de raad verleden week in een hoorzitting gevraagd om geen voorschot te nemen over het centrum. Gisteren hebben we de raad nogmaals op het hart gedrukt het plan van de stemmingenlijst te laten halen. Donderdagavond weten we of dat gelukt is. Want anders staat het dorp buitenspel.

Badhoevedorp heeft een unieke kans om het centrum opnieuw in te richten. Dat kan maar één keer. De gemeente heeft het plan daarvoor opgeknipt in verschillende plannen. Er zijn delen Centrum Oost en West, dat is op de oude A9. Bij de Albert Heijn heet het Centrum Midden Zuid. Rond Lorentzplein en Sloterweg heet het Centrum Midden Noord. Al die plannen worden in een verschillend tempo ontwikkeld. De plannen voor Centrum Oost en West zijn nu klaar. Met Midden, het winkelcentrum, is de gemeente nog bezig. 

Hoe het gedeelte bij het winkelcentrum gaat worden, hebben we allemaal kunnen zien in een Facebook livestream van 24 januari 2022. De beelden leken niet op de wensen die de afgelopen jaren vanuit het dorp zijn gekomen. Dorpsbewoners zien graag variatie in gevels en schuine kappen in plaats van platte daken. Dat zit er allemaal niet in. Het plan lijkt ook niet op wat het College in het verleden heeft beloofd. 

Eerst terug naar het dorp, dan pas besluiten 
De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) wil graag dat het dorp gevraagd wordt of dit plan is wat bewoners bedoelden. Zo’n participatieronde werd in 2019 ook aangekondigd. Maar die is niet uitgevoerd. Intussen heeft de gemeente het plan af voor het Oost en West gedeelte op de A9. In dat plan worden ook alvast de uitgangspunten afgesproken voor het centrum-gedeelte rond het winkelcentrum. Maar als die al vast staan, heeft nog een participatieronde weinig zin. En dan krijgen we een centrum dat meer stad is dan dorp.

Nu al een raadsstemming over het plan betekent: het dorp buitenspel 

Het plan voor het A9 gedeelte staat op de stemmingenlijst van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 14 juli. Dat is natuurlijk veel te snel. Er is dan nog niet eens een sessie met discussie geweest in de raad om het plan te bespreken. De plannen voor ons centrum verdienen beter. 

.

 

De informatie die we aan de raad stuurden staat hieronder.

 

Deel dit: