Bericht

Duitse atoomklok maakt klimpartijen op kerktoren Badhoevedorp overbodig

Geplaatst op 29 juni 2022, 21:00 uur

Gelezen in HC Nieuws - ma 27 juni 2022

[BADHOEVEDORP] De klok op de toren van de Engelbewaarderskerk in de Pa Verkuijllaan stond al geruime tijd op 5 over 10. Het is in het verleden wel meer gebeurd dat de tijd op deze plek stilstond en dan klommen enkele vrijwilligers omhoog  de toren in om handmatig de klok weer aan de praat te krijgen. Dat lukte altijd wel. Maar aan alles komt een einde. Zo ook aan de torenklok. Hij was niet meer aan de praat te krijgen en reparatie ging veel geld kosten. Bovendien was het nog maar de vraag of er nog onderdelen te krijgen waren.  

Maar een klok die stilstaat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus reden voor het parochiebestuur om uit te kijken naar een oplossing. En die oplossing is er inmiddels sinds afgelopen week. Het bedrijf  Kloksgewijs uit Rosmalen heeft twee nieuwe wijzerplaten en wijzers aangebracht  en het mechanische  gedeelte  gemoderniseerd. 

Aansturing van de tijd vindt nu plaats vanuit de atoomklok in Duitsland. Ook na een stroomuitval corrigeert de moederklok automatisch de klokken. Bovendien is er één cijferplaat verplaatst van de ene zijkant van de toren naar de andere kant. De zichtbaarheid is daardoor beter geworden. Het is niet meer nodig dat vrijwilligers de toren in klimmen om de klok gelijk te zetten.

Deel dit: