Bericht

Werkgroep Erfgoed sprak met Marja Ruigrok, wethouder Verkeer & Cultuur

Geplaatst op 28 maart 2022, 19:00 uur

Drie leden van de werkgroep Erfgoed spraken afgelopen week met Marja Ruigrok, de wethouder Cultuur van de gemeente Haarlemmermeer. Het beheer van monumenten valt in haar takenpakket.

De werkgroep Erfgoed is onlangs in januari opgericht. Het eerste doel is om zo veel mogelijk bijzondere en karakteristieke gebouwen in Badhoevedorp te behouden, terwijl het dorp de komende jaren nog flink zal veranderen. De werkgroep ontstond naar aanleiding van een ingezonden brief van Bob Erb in HC Nieuws. Die krant hield een interview met de nieuwe werkgroep en dat viel op bij de wethouder.

De werkgroep is dus tot nu toe vooral bezig met bekendheid geven aan de wens tot behoud van bijzondere panden in het dorp. Het eerste doel is behoud van het pand van de voormalige Burgemeester Amersfoordtschool (BAS). Per 1 augustus 2021 hield de Burgemeester Amersfoordtschool op te bestaan. Het gebouw wordt nu tijdelijk gebruikt voor klassen met leerlingen van de Rietveldschool en Oranje Nassau School (ONS). De werkgroep had daarom eind januari een officieel verzoek naar de wethouder gestuurd. Dit verzoek valt te lezen in het PDF document onderaan dit artikel.

Tijdens het gesprek hebben we kennis gemaakt met elkaar en de wethouder heeft een aantal zaken toegelicht. We hebben een aantal tips gehad, maar de wethouder kwam toch ook vooral om een waarschuwing af te geven dat we niet te veel moeten verwachten. Badhoevedorp zal niet ineens veranderen in een grote verzameling woningen die allemaal de monumentstatus verkrijgen.

Proces aanwijzen pand tot gemeentelijk monument
De eventuele toekenning van de monumentstatus aan een gebouw gaat door middel van een proces dat bestaat uit zo’n vijf of zes stappen. 
De eerste stap is dat een verzoek wordt voorgelegd aan de Erfgoedcommissie. Dit is een onafhankelijke commissie die de gemeente advies geeft over erfgoed en monumenten. Deze commissie heeft inmiddels geadviseerd om een cultuurhistorisch onderzoek uit te laten voeren door een externe partij. Het proces bestaat verder uit informatie inwinnen, onderzoeken en de cultuur-historische waarde bepalen.

Uiteindelijk wordt in het proces twee keer een besluit genomen door het college van B en W. Zij neemt eerst een besluit tot vooraanwijzing van de Burgemeester Amersfoordtschool tot gemeentelijk monument en later een definitief besluit. Belanghebbenden kunnen in die periode eerst een zienswijze of later een bezwaar indienen, mocht men het er niet mee eens zijn. Als dat hele proces goed gaat, dan is het aanwijzingsbesluit officieel, de procedure beëindigd en het pand van de voormalige Burgemeester Amersfoordtschool een monument. Dit proces kan enkele maanden tot zelfs meerdere jaren duren en uiteraard is er ook altijd een kans dat zo’n verzoek tot monument niet gehonoreerd wordt.

De wethouder liet weten dat er momenteel geen plannen voor sloop zijn en dat het gebouw dus sowieso de komende jaren blijft bestaan als schoolgebouw. Zij zal dit voor alle zekerheid door een begeleidende ambtenaar nogmaals laten nagaan.

Verkeer & Vervoer
Het volledige takenpakket van Marja Ruigrok was de afgelopen jaren wethouder Economie & Innovatie, Verkeer & Vervoer en Cultuur. Bob Erb nam als oudste lid van de werkgroep daarom graag nog even de stand van zaken over het verkeer door met de wethouder. 
De omgeving van Badhoevedorp is aan het verdichten. Er komt steeds meer bebouwing en verkeer. De sfeer en verkeersveiligheid in het oude deel van het dorp staan daardoor onder druk. Dit deel van het dorp was halverwege de vorige eeuw al aangelegd en is niet ontworpen voor stadsverkeer. De woningen staan aan oude erftoegangswegen. Daar is geen ruimte voor gescheiden fietspaden zoals dat in nieuwe delen wel kan.

Bob Erb is daarom voorstander van een combinatie van twee maatregelen. De status van beschermd dorpsgezicht voor dit oude deel van Badhoevedorp en een 30 kilometer per uur beleid op de Burgemeester Amersfoordtlaan. De wethouder liet zich in het gesprek over erfgoed echter niet vastpinnen op toezeggingen voor de toekomst van de Amersfoordtlaan of de Sloterbrug. Daar komen in de toekomst andere gesprekken en onderzoeken over.
Over een eventuele status van beschermd dorpsgezicht was de wethouder wel duidelijk. De kans daarop is erg klein en het verkrijgen van zo’n status is een enorm taai en lang proces.

Helaas hadden de leden van de werkgroep vergeten te vragen of Marja Ruigrok in het nieuwe college nog vier jaar door zal gaan. In de media zijn uitspraken te lezen dat zij dit wel graag wil. Dat zal dus afhangen van de college onderhandelingen die momenteel plaats vinden.

 

Bob Erb, Ineke Ebbers en Bart Baltus

 

Klik op onderstaande plaatjes voor vergroting:
- Foto door Paul Heuberger / toestel Marja Ruigrok
- Kaart van topotijdreis.nl
- verzoek monument status door werkgroep Erfgoed

Deel dit:
2 reacties

John Twigt

ma 28 maart 2022 21:11
Wat goed dat jullie dit initiatief ontplooien. Ik zelf ben actief geweest in de strijd om de BAS open te houden als school. Dat is helaas niet gelukt, het zou fijn zijn als t gebouw wel behouden blijft. In jullie verzoek staat echter wel n fout. Er wordt gesproken over bouwjaar circa 1920, maar dit g... lees meer

Bart Baltus

ma 28 maart 2022 21:56
Hoi John, dank voor je toelichting. Het is fijn om te merken dat onze activiteit gewaardeerd wordt.
Eind januari ging onze informatie niet verder dan dat het bouwjaar 1920 was. Inmiddels waren we er ook al door iemand anders op gewezen dat de school werd opgeleverd omstreeks het begin van de bezetting... lees meer

Jan Jacobse

vr 1 april 2022 14:53
De BAS is nodig omdat de Rietveldschool nu al te klein is. De SOPOH en de gemeente zijn hier jaren geleden al op attent gemaakt maar vonden zij het argument dat er tenslotte 1750 a 2000 huishoudens bij zouden komen kul. Om financiële redenen en politieke motivatie: "We zien dan wel weer" heeft men ge... lees meer