Bericht

Badhoevedorp en Lijnden Hart veilig

Geplaatst op 17 december 2021, 15:21 uur
Illustration

Badhoevedorp en Lijnden HART veilig

 

Ruim twee jaar geleden is in Badhoevedorp en Lijnden een project gestart met als doel het plaatsen van AED’s (Automatische Externe Defibrillator) in de buitenruimte van onze twee dorpen. Een AED wordt, indien noodzakelijk, ingezet om te reanimeren na de melding van een hartstilstand bijvoorbeeld via 112.

Inmiddels zijn er op totaal 14 plaatsen in de buitenruimte van Badhoevedorp en Lijnden AED’s geplaatst in een groene kast. Ze zijn voorzien van een slot met een cijfercombinatie. Misschien heeft  u er wel eens een zien hangen.

Hoe werkt het: daarvoor opgeleide en gecertificeerde lokale vrijwilligers worden, na een melding via 112,  via een app of sms gevraagd om de AED op te halen (ze krijgen daarbij de cijfercombinatie) en om naar het slachtoffer te gaan en daar de AED te gebruiken als ondersteuning bij de reanimatie. Ook de ambulance, brandweer en politie komen ter plekke om te assisteren bij de reanimatie.

Elke seconde telt………

In de afgelopen periode zijn diverse vrijwilligers opgeleid om te kunnen werken met de AED. Door de beperkende corona-maatregelen hebben nog niet alle groepen de cursus kunnen volgen maar dit hopen wij in het voorjaar 2022 af te ronden.

De AED aanschaf en plaatsing en de AED Reanimatiecursus is financieel mogelijk gemaakt door een forse bijdrage van de ‘Stichting van Badhoevedorp voor Badhoevedorp’, door sponsorbijdragen van plaatselijke bedrijven, door  particulieren die hebben meegedaan aan de actie ‘Hartentien’, met een gift na een spontane actie in Lijnden en met een subsidie van de gemeente Haarlemmermeer.

Een mooi resultaat en een goed gevoel: onze dorpen zijn een stuk HART veiliger geworden!  

 

Deel dit: