Bericht

Fiets- Wandel vraagstukken in Badhoevedorp

Geplaatst op 9 januari 2021, 22:00 uur

(vervolg op” Sloterbrug-Amsterdam autoluw” en autoverkeersvraagstukken in Badhoevedorp”)
Badhoevedorp is qua grootte heel goed befietsbaar. Je zou zeggen: maak ruim baan voor de fietser want dat levert minder autoverkeer op! Maak van Badhoevedorp een aantrekkelijk fietsdorp.In de mobiliteitsvisie 2018 https://haarlemmermeergemeente.nl/file/16028/download  leek dat ook de bedoeling.  Hier werd o.a. gesproken van een recreatieve fiets-wandelroute  en een Oost - West route

Recreatieve fiets en wandelroute: Deze route wordt weliswaar gedeeld met de voetgangers, maar dat moest kunnen want het is een recreatieve route.  Helaas wordt hier nu al gesproken over een langzaamverkeerroute. 

De  route begint in het oosten op de Nieuwe Meerdijk en gaat via de Koekoekslaan, kruist of gaat onder het fietspad van Amsterdam naar Schiphol door (oude Haagse weg), waarbij het de bedoeling is  dat het een snelfietsroute wordt. De route gaat onder het viaduct van de A4 door, wordt vervolgd langs de Plesman- en de Burg. Amersfoortschool, de winkelcentra,  de tennisbaan, het dorpshuis en de Rietveldschool. De leerlingen van deze school wordt hier aangeraden om tussen de kinderboerderij en de Jeu de boulesbaan door te fietsen over het Fransepleintje. Ze moeten hier wel extra rekening houden met de voetgangers. 
Bovenstaande  lijkt ons onrustig zowel  voor wandelaars als fietsers, vooral in het centrum (daar wordt het pad " wel" 4 meter breed…) en bij de kinderboerderij. De route eindigt via het nieuw te bouwen industrieterrein Lijndenhof op de Hoofdvaart in Lijnden.                                                  

(Gewone) fietsers richting Amstelveen kunnen dan gebruik maken van deze recreatieve route en de Nieuwe Meerdijk. Ter plekke is de dijk daar een 30 km gebied.    Ook kunt u op deze manier het Pontje van Ome Piet bereiken om naar het Amsterdamsebos te gaan.   (Overigens zijn de snelheidsmetingen die buurtvereniging Nieuwe Meer hier gedaan heeft, niet heel erg geruststellend!). (zie: langs de  Schipholweg)

Er was nog een  mooi plan tussen de golfbaan en de A9 tracé. Hier zou een fietspad rechtstreeks naar de Schipholdraaibrug  komen, maar dit pad is helaas uit de plannen verdwenen . Dit had een heel mooie route kunnen zijn.  Het is Nieuwe Meer en Badhoevedorp helaas niet gelukt om dit pad te behouden.  

Het fietspad  langs de Schipholweg is voorbestemd als snelfietsroute. 

De Nieuwe Meerdijk- Akerdijk- Lijnderdijk  worden weergeschikt gemaakt voor 50 km.                                                                                    
Dit  zal, naar het zich laat aanzien, meer autoverkeer aantrekken en wordt daardoor minder aantrekkelijk om te fietsen. De verbreding van de fietsstroken zal pas later  tijdens groot onderhoud gerealiseerd worden!                    

Vanaf de Sloterbrug naar de Schipholweg wordt een alternatieve fietsroute gezocht : via de Toevluchtstraat naar de Roerdompstraat met de Oranje Nassauschool en de Burgemeester Amersfoordtschool, kruist de eerder genoemde recreatieve wandel en fietsroute en voert verder langs de Plesmanschool en mogelijk via de Papagaaistraat. Deze route gaat naar verwachting tevens (meer) gebruikt worden door fietsers van de Sloterbrug richting Schiphol en terug. Het is bij die scholen zoeken naar oplossingen: het autoverkeer zal daar veelvuldig kruizen met het fietsverkeer; zeker rondom de schooltijden. De Burgemeester Amersfoordtlaan zou dan niet meer door fietsers gebruikt mogen en hoeven worden.                           

Van Oost naar West staat In de mobiliteitsvisie 2018 de route Groenezoom – Havikstraat – Keizersweg - industrieterrein Lijnden Oost gepland als een mooie route voor fietsers. Alleen wordt hier geen aandacht meer aan besteed in het nieuwste verkeerscirculatieplan. Dit omdat dit plan alleen over autoverkeer zou gaan.

De VDB is bezorgd: Is dit hele idee nu verdwenen of komt het op een later moment weer terug uit de ijskast?
In dat geval lopen de volgende trajecten gevaar:

De Groene Zoom wordt mede een verbinding van Badhoevedorp-Oost (inclusief de nieuwe woonwijk Schuilhoeve) met de Burgemeester Amersfoordtlaan.

De Havikstraat en de Keizersweg worden vermoedelijk ook gebruikt voor de (auto) verbinding tussen de Aker-, de Kamerlingh Onneslaan- Sloterweg en Burgemeester Amersfoortlaan .
Ook nu al is het een route naar de Rietveldschool, het dorpshuis , de tennisbaan enz.
Deze route gaat straks ook gebruikt worden om vanuit Badhoevedorp-Oost naar het nieuwe gezondheidscentrum en de andere kant van het nieuwe winkelcentrum te komen. Want dan is immers de Zeemanlaan afgesloten!


Tevens zijn de huidige verkeersdrempels niet erg fietsvriendelijk omdat ze veelal niet soepel te bereiden zijn. Ze remmen helaas niet alleen het autoverkeer. 

    
U zult begrijpen dat de VDB al deze zorgen meerdere keren geuit heeft en we hopen nu maar, dat  als alles klaar is,  we ook deze zorgen onterecht geuit blijken te  hebben. 

Hoe beter de fiets in het dorp gebruikt kan  worden, hoe veiliger en prettiger het is. Behalve als fietsers ook over de stoepen rijden alsof het een fietspad is. Daar valt op vele plekken ook wel iets op aan te merken.


Voor Wandelaars, verandert er niet veel. Behalve de eerder genoemde recreatieve route die gedeeld moet worden met fietsers.

Nu al worden stoepen veelvuldig geblokkeerd door bomen en struiken langs de tuinen, geparkeerde auto’s en andere obstakels en zijn veel voetpaden te smal en behoorlijk ongelijk.. 
Wel is de VDB bezig om schelpenpaden en struinpaadjes te realiseren, zodat wandelen wat avontuurlijker wordt en groen niet alleen van de zijkant beleefd kan worden. Enkele voorstellen zijn al gerealiseerd, vooral in Oost Badhoevedorp. Verder wordt geprobeerd om meer bomen terug te laten komen en zo het dorp groen te houden. Immers: er is veel groen verdwenen en er gaat nog veel meer verdwijnen. Groen draagt bij aan een gezelliger en gezonder (wandel)klimaat.
In Badhoevedorp West is een deeltje van de groenvoorziening al teruggekomen maar het zal nog een tijd duren voordat we hier weer uitgebreid kunnen wandelen. En dan maar hopen dat we daar als wandelaars een beetje op kunnen schieten met de fietsers. In Oost zal er vooral langs de snelweg nog groen gebied komen.

In de oudere middenstukken van het dorp zijn we nog aan het zoeken naar mogelijkheden om meer plezier te hebben van het wandelen.


In de Veldpost wordt aan een groen wandelgebied gewerkt.  Maar als je daar naar toe bent gelopen dan ben je al een heel eind op weg. Daar ga je dus op de fiets of met de auto naartoe. Vooral als je niet zóóó ver kunt lopen. Hopelijk komt er daar in de clubhuizen van  de sportvelden, vrij te bezoeken horeca.


Mocht u na het lezen van deze serie interesse hebben om ons werk te ondersteunen, bent u natuurlijk van harte welkom. We kunnen best wat hulp gebruiken.

Voor meer informatie over de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp:  https://dorpsraadbadhoevedorp.nl/

 

Illustration
Fietsters op de hoek burgemeester Amersfoordtlaan hoek Sloterweg. ( het woonhuis bestaat nog vrijwel zo) Bron: http://fotos.serc.nl/noord-holland/badhoevedorp
Deel dit:
5 reacties

Ellen Verweij

za 9 januari 2021 20:31
Fietsers op het looppad langs de Plesmanschool is heel gevaarlijk, hier lopen de hele dag door jonge kinderen, niet alleen van de school, maar ook van de buitenschoolse opvang. Het is mij onduidelijk waarom de burgemeester Amersfoortlaan niet de fietsroute kan blijven, dat lijkt mij veel veiliger.

Ellen Verweij

za 9 januari 2021 20:59
Dit is namelijk een plantsoen met een openbare kinderspeelplaats....niet handig om tussen de school en de kinderspeelplaats fietsen te laten rijden....

Anne Marie Kamevaar-Kegel

za 9 januari 2021 22:05
De precieze route van het fietspad moet nog bepaald worden, dan zou er ook rekening gehouden moeten worden met looppaden, kinderen, scholen enz.. De Amersfoordtlaan is een 50 km weg met fietstroken die te smal is voor twee auto's naast elkaar plus fietsers aan beide zijden dus dat levert gevaarlijke ... lees meer

Anne Marie Kamevaar-Kegel

za 9 januari 2021 22:15
Maar wat zeker een probleem gaat worden is dat het een fietspad wordt voor doorgaand verkeer, dwz op weg naar het snelfietspad langs de Schipholweg. En dan kruist dit ook nog de "recreatieve wandelroute" op het Groene Lint

Albert Roos

zo 10 januari 2021 13:38
Jullie hebben allemaal gelijk: De gemeente zoekt oplossingen voor het toenemende autoverkeer op de B.A.Laan. Er wordt nu erg ingezet op een alternatieve fietsroute. De VDB is bezorgd door deze ruwe gedachtegang en hoopt in gesprek tot oplossingen te komen. Een doorgaande fietsroute langs de scholen ... lees meer