Bericht

(auto)Verkeersvraagstukken in Badhoevedorp (vervolg op Sloterbrug-Amsterdam

Geplaatst op 24 december 2020, 16:31 uur

(auto)Verkeersvraagstukken in Badhoevedorp (vervolg op Sloterbrug-Amsterdam autoluw)

Zoals u wellicht al hebt kunnen lezen wordt er binnenkort begonnen met werkzaamheden aan de (nieuwe) Oleanderlaan (naast de oude Amsterdamsebaan) en aan het kruispunt met de Schipholweg. De aansluiting op de Schipholweg wordt vernieuwd en worden een brug naar de Veldpost en een bushalte voor bus 194 aangelegd. Ter plekke word een snelheidsbeperking ingevoerd (50km) om zodoende veilig te kunnen oversteken naar de sportvelden.   

 https://haarlemmermeergemeente.nl/werkzaamheden-schipholweg-oleanderlaan?fbclid=IwAR3hI5OCnXjsDiCL6b2TstayslQ9kSPNCyYbTfrO37lRgNt0o_z_ukxlGdA


Verder staan er dit jaar in de planning:


* De aanleg van meerdere duikers (waterdoorvoeren), in de Pa Verkuijllaan, de Sloterweg en de Kamerlingh Onneslaan ter hoogte van de Oude A9. Hierdoor wordt de Kromme tocht opnieuw gerealiseerd.


*Werkzaamheden aan de Zeemanlaan ter voorbereiding van het verplaatsen van enkele bomen.


*Voorbereidingen om de bus (van Amsterdam naar Schiphol Noord) om te leiden , deze gaat straks niet meer langs het woonzorgcentrum de Meerwende maar over de Sloterweg. Daarom wordt er ook gekeken naar de verharding en indeling van de Sloterweg. De nieuwe halte komt vlak bij de Zeemanlaan en haltes op de Zeemanlaan komen dan te vervallen. Het is niet duidelijk wanneer dit precies gaat gebeuren.


*Tevens staan her en der nog andere werkzaamheden op het lijstje van de gemeente; het gewone noodzakelijk onderhoud. Het is dus niet verbazingwekkend dat er komend jaar hinder wordt ondervonden.

Op vragen van de VDB hierover is toegezegd dat de hinder zoveel mogelijk beperkt wordt tot 1 gebied per keer.  Het heeft geen zin om die planning nu al te geven want dit hangt van vele factoren af .


We gaan eens kijken wat allemaal de bedoeling was volgens het Masterplan Badhoevedorp: er zouden vanaf de Schipholweg 5 aftakkingen komen om het dorp in te rijden, alle vijf van beide kanten te benaderen. En de Schipholweg zou 50 km worden, om de oversteek naar de sportvelden en het afslaande verkeer veilig mogelijk te maken. 

Die aftakkingen gaan niet allemaal door. Motivatie: volgens de verkeersdeskundigen niet nodig en te duur.
De afslag Kamerlingh Onneslaan en de linksaffer naar de Sloterweg gaan niet door (voorlopig?). Vanaf Schiphol verandert er niet veel, maar vanaf Lijnden wel. Van deze richting mag je de Sloterweg niet op dus moet je over de (nieuwe) Oleanderlaan en de verlegde Robert Kochtstraat (30km) om de Kamerlingh Onneslaan (50km) te bereiken. https://haarlemmermeergemeente.nl/badhoevedorp/schipholweg

De afslag schuilhoeve is wel gepland maar zal voorlopig nog even op zich laten wachten.

Als in de toekomst de Zeemanlaan is afgesloten, zal het afwachten zijn wat het verkeer naar de Sloterweg gaat doen: rijdt men dan door over de Schipholweg naar de

PA-Verkuijllaan, zoekt het zijn weg via de Kepplerstraat (die dan 30km is geworden) of gaat het via de Einsteinlaan- Marconistraat-Keizersweg of rechtstreeks via de Keizersweg?
Overigens geldt deze vraag ook voor verkeer wat in Badhoevedorp van west naar oost en vise versa gaat.


(De Keizersweg is ook bestemd als verbindingsroute voor fietsers van oost naar west en v.v.) en zal vermoedelijk ook voor verkeer van en naar de Rietveldschool gebruikt blijven worden. Dit zou dan weer een extra reden kunnen zijn om de kinderen niet met de fiets te laten gaan. (daarover de volgende keer). Bron:mobiliteitsvisie 2018

 https://haarlemmermeergemeente.nl/file/16028/download


De verkeersdeskundigen zeggen dat dit allemaal geen problemen gaat op leveren. De vragen die door de VDB hierover stelde werden niet beantwoord.


In Badhoevedorp Oost gaat op den duur ook het een en ander gebeuren: een nieuwe aansluiting op de Schipholweg via de nieuwe wijk Schuilhoeve en het afsluiten van de Rijstvogelstraat met als gevolg dat de Plesmanschool behoorlijk lastig te bereiken wordt voor auto`s. Maar dit duurt nog langer. Hopelijk komt er tussendoor een aanvaardbare oplossing hiervoor. (Bron VSP badhoevedorp : https://haarlemmermeergemeente.nl/file/21683/download)


De Sloterbrug is in ons vorige artikel al behandeld. De brug is nog niet besteld want de plannen zijn nog in ontwikkeling. Vrijwel zeker is wel dat de aansluiting op de Burgemeester Amersfoortlaan meer ruimte in gaat nemen.

Dan is er nog het voornemen van de gemeente om de chicanes langs de ringvaart weg te halen (hoera) en het herinvoeren van 50km limiet. Hopelijk worden direkt er toch direct andere snelheidsremmende maatregelen genomen. Die staan nu pas gepland tijdens een groot onderhoud (nog geen jaartal bekend). De verwachting van de deskundigen is dat het autoverkeer na het weghalen van de chicanes ca. 50km per uur gaat rijden en dat er dus veilig gefietst kan worden.

Ter herinnering: de chicanes zijn er indertijd gekomen omdat het autoverkeer behoorlijk vaak (veel) sneller reed dan 50 km. Met chicanes zou dat nu rgelmatig ca 50 km zijn in plaats van de voorgeschreven 30km. Zie voor een blik op die veiligheid: https://www.youtube.com/watch?v=uaNHzc5VysE


Toegegeven die chicanes zélf maakten het niet veiliger maar of men zich zonder deze chicanes wel aan de snelheid gaat houden, is nog maar de vraag.
En het is nu eenmaal een vaststaand feit dat niet alle automobilisten zich aan snelheidslimieten wensen te houden.

De VDB blijft u op de hoogte houden via haar nieuwsbrief en Hallo Badhoevedorp. De gemeente houdt u op de hoogte via nieuwsbrieven van gebiedsontwikkeling Badhoevedorp


Overigens hoopt de VDB van harte dat de plannenmakers gelijk zullen hebben als ze stellen dat bovenstaande zorgpunten geen moeilijkheden zullen opleveren. Dan hebben wij onze zorgen voor niets geuit!

De VDB zal u op de hoogte houden via haar nieuwsbrief en via Hallo Badhoevedorp
De gemeente doet dat via haar nieuwsbrieven

(Fiets en wandel)Verkeersvraagstukken in Badhoevedorp)

Bent u geinteresseerdin het werk van de VDB?Volgende keer: 

U kunt lid en actief worden :

https://dorpsraadbadhoevedorp.nl 

 

 

 

Illustration
Sloterweg hoek Schipholweg eind jaren 50 Foto Noord-Hollands Archief : NL-HlmNHA_Hmr_06491
Deel dit: