Bericht

Tijgerwormen

Geplaatst op 27 augustus 2020, 20:20 uur

Al onze noeste arbeid in de moestuinen zorgt voor een grote opbrengst. De laatste tijd veel sperzieboontjes en altijd veel courgettes. Tomaten doen het ook goed dit jaar en zelf verbaast het mij hoeveel aardappelen er van een kleine stukje grond kunnen komen. Een andere opbrengst van ons werk is tuinafval. Bergen bladeren, stelen en plantjes op verkeerde plekken belanden in de bakken en uiteindelijk op de compostberg richting de Amersfoordtschool.

Tijdens de laatste gezamenlijk bijeenkomst van de moestuiniers ergens in juni bleek dat de afvalstroom ook anderen was opgevallen. Ron vertelde over het wormenhotel waarin tijgerwormen binnen afzienbare tijd het groene afval zouden omzetten in compost. Die compost kunnen we dan weer gebruiken om bloemen en planten te laten groeien, die dan weer een rijke opbrengst aan eetbaar en oneetbaar groen oplevert. Zo gaat de cyclus oneindig door. Onze moestuinen als circulaire economie in micro-formaat.

De woorden ‘wormenhotel’ en ‘tijgerwormen’ prikkelen mijn fantasie. In mijn gedachten zie ik een door Corendon of Best Western gesponsord onderkomen waarin talloze geel-zwart gestreepte beestjes als dollen bezig zijn om al het aangeboden groen op te eten. Het wormenhotel is als een all-inclusive resort voor deze bijzondere ongewervelde dieren met een oneindig lopend, of liever kruipend, vegetarisch buffet. Het lijkt me het enige type hotel waarvan de regio Amsterdam niet meer dan voldoende exemplaren op haar grondgebied heeft.

Een kort onderzoek op het internet laat echter zien dat er weinig exotisch is aan de tijgerworm. Ze zien er uit als de gewone huis, tuin en keuken regenworm. Het geeft me wel een wat triest gevoel dat de tijgerworm ‘gewoon’ online te bestellen is. Bij een willekeurige wormenkwekerij geef je op hoeveel wormen je wil ontvangen en in een keurig pakje levert de postbode de beestjes af bij je thuis. Dat vind ik niet erg diervriendelijk. We zouden het ook vreemd vinden als we puppy’s of kittens via het net zouden bestellen. Hoewel, …, maar ik dwaal af.

In ieder geval kan ik niet wachten tot het wormenhotel er staat. Misschien dat tijgerwormen ook wel raad weten met algen uit de watertanks. Hebben ze ook een zwembad bij hun hotel.

Deel dit: