Bericht

Taal

Geplaatst op 7 mei 2020, 00:00 uur

De natuur doet goed haar best. Meer dan genoeg zon, de laatste tijd aangevuld met water uit de lucht. De plantjes in de moestuin groeien als de spreekwoordelijke, en in sommige gevallen letterlijke, kool. De natuur bestaat echter uit meer wezens dan mensen en planten. Ook andere schepsels hebben de moestuin ontdekt en doen daar hun voordeel mee. Konijnen, mollen, kauwen, eenden, rupsen, hangjongeren, vlinders, bijen, allemaal vinden ze iets van hun gading in de moestuin. Niet alle tuiniers zijn daar blij mee en hun taal spreekt boekdelen: ‘we gaan de strijd aan met die beesten, we gaan ze verjagen, verdrijven, vernietigen, we moeten onze aanplant verdedigen, het onkruid gaan we verdelgen’. Kortom, tuiniers verklaren de oorlog aan alles wat in hun ogen niet tot het domein van de moestuin behoort. En net zoals in oorlogen die mensen met elkaar voeren, ontstaat er een wapenwedloop. Op de moestuinen verrijzen heuse hekwerken, boogconstructies en gespannen netten om de vijand buiten de tuin te houden.

De ‘oorlogstaal’ klinkt mij wat heftig in de oren, zeker op zo’n vredige plek als de A9 Moestuinen Badhoevedorp. Wetenschappers hebben het over ‘frames’ in de taal. Door bepaalde woorden te gebruiken, bouw je een kader, een frame van waaruit jij en anderen gaan denken. En waardoor de luisteraar bewust of onbewust een bepaalde richting op wordt geduwd. Dus als we het hebben over ‘strijd’, ‘verjagen’ of ‘aanvallen’, dan zitten we op het spoor van een strijd tussen tuiniers versus beestjes. Dat kan toch niet de bedoeling van een activiteit die we doen omdat we dat leuk, ontspannend of interessant vinden.

Welke andere woorden zouden we kunnen gebruiken in onze omgang met de ander gebruikers van de moestuinen? Welk ander frame kunnen we ontwikkelen? Misschien is het beschouwen van de moestuinen als één organisme een idee. Alle planten, beestjes en mensen hebben een bepaalde functie in de tuin. Plantjes groeien en stellen hun wortels, bladeren, vruchten en bloemen ter beschikking van de tuiniers. Of ter beschikking van de konijnen, mollen, kauwen, eenden, rupsen, hangjongeren, vlinders, bijen die ook hun rol hebben op het complex. Bijen bestuiven planten, rupsen worden vlinders die weer leuk zijn om te zien en dienen als voedsel voor vogels, mollen houden de aarde los en konijnen bemesten die aarde. Ik bedenk maar wat. Ik kan alleen die hangjongeren niet goed plaatsen.

Deel dit: