Bericht

Groei (Blog #3 Moestuinen van Badhoevedorp)

Geplaatst op 26 september 2019, 00:00 uur

De moestuinen zijn pas een paar weken in bedrijf en alles groeit en bloeit. Er is zelfs al geoogst. Een flinke lading tuinkers is van een perceel afgehaald. De moestuinier (m/v) gaat het in een salade verwerken. Er is zelfs genoeg over om een hele week allerlei salades van tuinkers te voorzien. Dat vind ik een van de aardige dingen van het experiment dat het complex Moestuinen van Badhoevedorp is.

Wat groeit er zoal in september? Dat is best nog wel het een en ander. Naast het genoemde tuinkers groeit er bijvoorbeeld pluksla, spinazie, paksoi, rucola en verschillende soorten kool. Grappig is dat het koolwitje, een vinder, die kool ontdekt heeft en vrolijk rond de verschillende koolplantjes fladdert. Zo snel kan het dus gaan met natuur.

Niet alleen plantjes groeien op het complex. Er groeien ook nieuwe relaties tussen mensen. Neem afgelopen zondag. Wij zijn op ons perceel bezig om de opkomende plantjes van water te voorzien, want het is weer een droge, warme dag. Andere moestuinders hebben een gieter achtergelaten, dus water halen uit de enorme waterreservoirs die zijn geplaatst is dan niet zo’n moeite. De hoofdtuinier van ons stukje grond vond echter dat de gieter een broeskop moest hebben. Een broeskop, leerde ik, is een hulpstuk met allemaal gaatjes dat je op het uiteinde van de gieter zet. “Dan komt het water niet zo hard op de plantjes terecht”, was de verklaring voor de opdracht. Een tuinier verderop zag ik met een gieter met een dergelijk onderdeel werken. Of ik die even mocht lenen, vroeg ik. Dat mocht en als vanzelf maak je dan even een praatje. Blijkt die tuinier Jacqueline te zijn. Zij zet deze blog op Facebook. Ken ik weer iemand van de moestuinen. Er is een nieuwe relatie ontstaan.

Het zijn dus niet alleen plantjes die groeien.

Illustration
Groei van planten en relaties
Deel dit: