Bericht

Badhoevedorp in beeld bij minister van Nieuwenhuizen

Geplaatst op 3 september 2019, 08:39 uur

Minister van Nieuwenhuizen bracht maandag 2 september j.l. een werkbezoek aan Haarlemmermeer over de groei van Schiphol. Een groep van 10 bewoners en ondernemers kreeg de gelegenheid de minister te vertellen wat hun zorgen en wensen zijn. Burgemeester en wethouder Nobel waren er ook bij; twee van de vijf uitgenodigde inwoners waren Badhoevedorpers.

Arjen Mol bracht voor het voetlicht welke impact grondgeluid, met name s nachts, heeft op het leven van een jong gezin. Als vertegenwoordiger van de werkgroep grondgeluid heb ik uitgelegd dat stillere -dus grotere vliegtuigen - alleen maar méér grondgeluid geven. Grondgeluid is dus wel degelijk iets om rekening mee te houden. Tot nu toe gebeurt dat niet. Ultrafijnstof was een ander onderwerp. Ook in de rest van de polder zijn daar zorgen over.  

De minister luisterde aandachtig en ging gericht op iedere spreker in, gezien de tijd maar kort. De gezondheidseffecten van Schiphol hadden duidelijk haar aandacht net als lokaal oplossingen vinden voor overlast door grondgeluid. En geluidadaptief bouwen (onderzoek Martijn Lugten) heeft haar interesse. Dat is positief en fundamenteel anders dan voorheen.

Het komt er nu wel op aan dat de minister na dit informele gesprek ook concrete stappen neemt. En dat de gemeente dat ook doet. Want zoals Arjen Mol opmerkte: als je weet dat afscherming met grote gebouwen helpt tegen grondgeluid dan hou je daar met de ligging van de geplande flats in het Centrum gewoon rekening mee. 

 

Illustration
 
Deel dit: