Bericht

Geluidsoverlast van Schiphol

Geplaatst op 8 juli 2019, 15:12 uur

Geluidsoverlast van Schiphol speelt een steeds belangrijkere rol bij de onmogelijkheid nieuwe huizen te bouwen in de gemeente Haarlemmermeer. Door het wegvallen van de A9 zijn er vele plannen  om Badhoevedorp opnieuw in te richten. Een deel hiervan wordt al gerealiseerd.
Het Podium Architectuur Haarlemmermeer heeft daarom op 19 juni een brainstormsessie georganiseerd voor alle betrokkenen. De aandacht ging vooral naar vermindering van geluidshinder binnen en buitenshuis.
De brainstormsessie was goed bezocht, Jurgen Nobel, de wethouder van o.a. Schiphol gerelateerde zaken deed de aftrap. Er waren vele ambtenaren die zich met Schiphol en woningbouw bezighouden zowel van de gemeente Haarlemmermeer als van de provincie, architecten, projectontwikkelaars, Schiphol vertegenwoordigers, bewoners van Badhoevedorp en Rijsenhout. De KLM, de luchtverkeersleiding en het ministerie van Waterstaat waren helaas afwezig. Zij zitten mogelijk nog op de juridische aanpak van zo min mogelijk woningbouw.
Martijn Lugten, gepromoveerd op geluid adaptief ontwerpen was een van de inleiders.
Conclusies waren:
-Iedere plek in de Haarlemmermeer heeft een ander probleem afhankelijk van de ligging van die plek ten opzichte van Schiphol. Veel is weer afhankelijk van onder andere de windrichting baanonderhoud etc..  Zo vliegen de vliegtuigen in Rijsenhout meestal op 800 m over en heeft Badhoevedorp vooral last van startende vliegtuigen.
-Wet en regelgeving helpen niet echt het probleem op te lossen. Ze zijn te star en ze zullen altijd achterlopen op de ontwikkelingen.
-Geluidsproblemen behoeven een individuele en inventieve aanpak, meestal door meerdere kleine maatregelen te nemen.
-Er werd aandacht besteed aan geluid adsorberen door bij voorbeeld de begroeiing en bij nieuwbouw niet eerst alle oude bomen kappen zoals onlangs in Badhoevedorp. Aan verspreiden en terugkaatsen naar boven van geluid door handig te ontwerpen en of door maskeren van lawaai door stromend water en ruisende bomen.
-Er was aandacht voor verminderen van lawaai door jezelf ten opzichte van de bron binnen en buitenshuis in je woonomgeving te kunnen verplaatsen. Er waren vele oplossingen.
Men is het er over eens dat de geluidseisen van bewoners steeds belangrijker worden bij het plan van wensen en eisen van gebiedsinrichting. Ambtenaren en politici spelen hier een zeer belangrijke rol bij. Het is aan deskundigen: architecten en gebiedsinrichters om hier oplossingen voor te bedenken. Het is mooi om te zien hoe deze groep mensen uit vele disciplines mogelijkheden zien en gaan benutten om geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken.

Illustration
 
Deel dit: