Activiteit

Lezing door Hans Luiten over Belgie.

dinsdag 21 mei 2024 , 13:30 - 15:00 uur
Illustration

Hans Luiten, docent geschiedenis, enthousiast verteller, reisleider en schrijver kennen we inmiddels allemaal. Afgelopen januari en februari gaf hij 

een korte lezingenreeks over de geschiedenis van de Oranjes en Nederland. Deze lezingen werden zeer goed bezocht. Reden te meer om Hans wederom uit te nodigen. Deze keer gaat hij het hebben over ons buurland België.

Nederlanders hebben de neiging nogal lacherig te doen over België. Het land met een taalgrens, vele regeringen, een land waar iedereen die iets lelijks neer wil zetten zijn gang lijkt te kunnen gaan. Een land dat worstelt met islamitisch terrorisme, armoede en verdeeldheid. Kortom: het land van de Belgenmop. Maar begrijpen wij Nederlanders het land wel? Halen we niet volkomen onterecht onze neus op? Wie verdienen er eigenlijk meer, Belgen of Nederlanders? Waarom trekt het land zoveel internationale instituten aan? Waarom zijn de meeste Nederlandse kranten in Belgische handen? En klopt het dat Nederland juist lange tijd in de schaduw stond van België? Een lezing over de hertogen van Bourgondië en Rogier van der Weyden, koloniaal Congo en Leopold II, de slagvelden van WO I en de IJzerbedevaart, de taalstrijd, de EXPO'58 (van het atomium), Jacques Brel en het probleem van de wijk Molenbeek, de Bende van Nijvel en Dutroux, de hele ingewikkelde bestuursstructuur en nog veel meer.

Ongetwijfeld zal het weer een aangename en verhelderende verhandeling worden waar we van gaan genieten en veel van zullen opsteken.

 

Hanneke van den Boomen   

 

Deze lezing is gratis voor leden. Niet-leden (ook mannen) zijn van harte welkom, de toegangsprijs is 12.50 euro.

Locatie
Dorpshuis Badhoevedorp
Kosten
Gratis voor leden
Deel dit: