Bericht

Bezwaarschrift tegen de wijze waarop wordt gekapt in Quatrebras

Geplaatst op 17 mei 2017, 11:40 uur

Geacht College en Raad,

Hierbij maken wij bezwaar tegen de wijze waarop de vergunning is verleend zonder goede fasering en compensatieregels en daarmee tegen het kappen van bomen fase 2.

Dit bezwaar is niet een bezwaar tegen de aanleg van de wijk Quatrebras en het nieuwe parkje maar wel de wijze waarop deze is gepland in de tijd in relatie tot de leefbaarheid in het dorp, ecologische biotopen en in het bijzonder de Flora- en Faunawet (Ffw). De gemeente heeft de vergunning ook niet onafhankelijk laten toetsen bij de ODNZKG (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied).

De verklaring van geen bezwaar in het kader van de Flora- en Faunawet werd verleend door het ministerie van Economische Zaken op grond van informatie van de gemeente Haarlemmermeer, zij zijn in mijn optiek in deze niet in staat van grote afstand de juistheid te beoordelen en een juist verloop te controleren ook omdat 1 januari 2017 deze werkzaamheden zijn gedelegeerd naar de provincie die in onderhavig geval zegt van niets te weten.

De procesmatig opgestelde planningen kloppen niet, in het verleden zijn onnodig en ontijdig bomen gekapt en in voorkomende gevallen onnodig of ontijdig voorgestoken voor verplaatsing. De voorgestelde vernieuwing en compensatie is er niet of is ernstig vertraagd. Voornemens en daadwerkelijk realisatie lopen tot nu toe jaren uit elkaar of er komt zelfs niets van terecht, uitgezonderd de werkzaamheden van RWS met de aanleg van de A9.

Het doel van dit bezwaar is dat er in heel het dorp, ook het groen langs het A9 talud, en in het bijzonder Quatrebras alleen die bomen gekapt worden die in weg staan om de voorgenomen ontwikkeling direct aansluitend aan kap te realiseren, desnoods dienen bouwplanningen enigszins aangepast te worden aan het kapseizoen. En zeker niet een jaar voordat werkzaamheden plaatsvinden zouden hele grote kavels met groen in z’n geheel kaal gemaakt moeten worden!

Dus waar blijft een degelijke planning voor de compensatie van groen door de gemeente en van de voornemens van de aannemer in de tijd, welke huizen en infra zijn direct nodig, waarop dan een kapvergunning met rooilijst en rooitekening netjes aansluiten op zijn voorgenomen werkzaamheden kan worden aangepast met een duidelijke sanctie als er onnodig biotopen overhoop worden gehaald of compensatie niet op tijd en onvolledig wordt verricht.

In de bijlage het gehele bezwaar waarin rapportages en argumenten voor voortijdige kap worden gefileerd.

Illustration
 
Documenten
Deel dit:
1 reactie

Madeleine Lodewijks

do 18 mei 2017 14:46

Eens! Bij het ANWB terrein zijn ruim 2 jaar geleden al honderden bomen gekapt voor de huizen van Quatrebras die daar zouden worden gebouwd. Iedereen ziet nu dat het onzinnig was: dat is voorlopig nog steeds een ' braakliggend terrein' omdat dit pas in de laatste fase bebouwd gaat worden. De bomen zor...

lees meer
Afzender