Activiteit

Lezing over Gouden Vrouwen in de schijnwerpers.

dinsdag 21 november 2023 , 13:30 - 15:30 uur
Illustration

Dinsdagmiddag 21 november kunnen we weer genieten van een lezing van Marijke van Dijk genaamd: Gouden vrouwen in de schijnwerpers, vrouwelijke tijdgenoten van Vermeer.

In 2021 meldde het Rijksmuseum het volgende: “Voor het eerst in de geschiedenis toont het Rijksmuseum werk van vrouwelijke kunstenaars in de Eregalerij. Schilderijen van Judith Leyster, Gesina ter Borch, en Rachel Ruysch zijn binnenkort permanent te zien te midden van hun 17de-eeuwse collega’s Frans Hals, Johannes Vermeer en Rembrandt. Het museum wil hiermee hetonderbelichte aandeel van vrouwen in de Nederlandse cultuurgeschiedenis meer aandacht geven”.

Je zou zeggen, dat het tegenwoordig logisch is dat werk van vrouwelijke kunstenaars net zo in zicht is als dat van hun mannelijke collega’s. Dus dat het zó lang heeft moeten duren voor op de Eregalerij in het grootste museum van Nederland, in onze hoofdstad, werk van vrouwelijke topkunstenaars is te zien, is daarom op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteerde in het voorjaar van 2023 de grootste tentoonstelling ooit van werk van Johannes Vermeer (1632-1675), de ‘Sfinx van Delft’. Prachtig en zeer succesvol! In musea en in de kunstgeschiedenis wordt traditioneel veel aandacht besteed aan grote meesters als Vermeer en zijn mannelijke collega’s, en terecht.

Maar kent u ook de vrolijke tronies van Judith Leyster, de levensechte bloemstukken van Rachel Ruysch of Maria van Oosterwijck?

Kent u de ondeugende schetsen van Gesina ter Borch of de hardwerkende huisvrouwen van Geertruydt Roghman?

Hebt u de banketjes van Clara Peeters ooit gezien, of de portretten en mythologische taferelen van Michaelina Wautier?

Allemaal vrouwen, die in diezelfde zeventiende ‘gouden’ eeuw hun sporen verdienden als professioneel kunstenaar.

In deze lezing stelt kunsthistorica en beeldend kunstenaar Marijke van Dijk een aantal van deze zeer getalenteerde, boeiende vrouwelijke tijdgenoten van Vermeer aan u voor. Hoog tijd dat deze dames, net als Vermeer, in de schijnwerpers worden gezet.

De lezingen beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Er is een theepauze van een half uur. Over het algemeen zijn de lezingen voor leden van de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp  gratis.  Niet-leden, ook mannen, zijn van harte welkom! Niet leden betalen 12,50 euro aan de zaal. Men hoeft zich niet aan te melden voor de lezingen van de VVB.

Hanneke van den Boomen.

Locatie
dorpshuis Badhoevedorp
Deel dit: