Activiteit

Lezing Cameeën dinsdag 19 september

dinsdag 19 september 2023 , 13:30 - 15:30 uur
Illustration

De lezingen beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Er is een theepauze van een half uur. Over het algemeen zijn de lezingen voor leden van de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp  gratis. Sommige lezingen kosten voor leden 5 euro.                                                                                                                 Niet-leden, ook mannen, zijn van harte welkom! Niet leden betalen 12,50 euro aan de zaal. Men hoeft zich niet aan te melden voor de lezingen van de VVB.

 

Lezing 19 september over Cameeën, meesterwerken in miniatuur.

Dinsdagmiddag 19 september zal professor dr. Ruurd Halbertsma, beheerder van de collectie Griekse en Romeinse oudheden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, een lezing geven over Cameeën – Meesterwerken in Miniatuur. Cameeën – meesterwerken in miniatuur.

In 2022 deed het Rijksmuseum van oudheden een van de grootste aankopen uit zijn geschiedenis: 444 cameeën uit de verzameling van Derek Content, de belangrijkste verzameling gesneden stenen ter wereld. De Amerikaan Derek Content is van Nederlandse komaf en heeft vanaf zijn vroegste jeugd cameeën verzameld met een scherp oog voor kwaliteit.

In de lezing Cameeën – Meesterwerken in miniatuur zal conservator klassieke wereld Ruurd Halbertsma ingaan op het ontstaan van de cameekunst in het Ptolemaëische Egypte en de bloei van deze techniek tijdens het Romeinse Keizerrijk en in latere perioden. Aan de hand van de verschillende thematiek die op de cameeën voorkomen, maken we een excursie naar de veelzijdige wereld van de klassieke oudheid.                                                                                                                                Ruurd Halbertsma (1958) studeerde Klassieke Talen, Oude Geschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1995 op een proefschrift over de herkomst van de negentiende-eeuwse collecties Punische, Etruskische en Egyptische kunst in Nederland: Le solitaire des ruines (1995). In 1988 werd hij aangesteld als conservator Griekenland en Rome in het Rijksmuseum van Oudheden. Onderzoek: Halbertsma’s onderzoek richt zich naast de klassiek-archeologische terreinen vooral op de negentiende eeuw als bakermat van de moderne archeologie: de geschiedenis van de Nederlandse archeologie is voor de gehele negentiende eeuw verbonden met het Rijksmuseum van Oudheden. Het ontstaan van de Leidse collecties Grieks aardewerk, Punische oudheden en Etruskische askisten en bronzen beelden is verbonden met de activiteiten van andere musea en onderzoekers in de negentiende eeuw. Halbertsma’s onderzoek is ook de inspiratie geweest voor twee dichtbundels en een avontuurlijke roman van zijn hand met de titel Roofkunst.

Hanneke van den Boomen.

 

 
 

Locatie
dorpshuis Badhoevedorp
Deel dit: