Activiteit

Lezing over Pasen in de kunst in het dorpshuis.

dinsdag 4 april 2023 , 14:30 - 16:00 uur

Dinsdagmiddag 4 april 2023 wordt er een presentatie verzorgd door Krzysztof Dobrowolski-Onclin, die cum laude afstudeerde in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en ook aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau studeerde. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme te beperken. Zijn lezing zal gaan over Pasen in de kunst.

De centrale gedachte van het christendom is dat Jezus als de zoon van god zijn leven gaf voor de zonden van de mensen en met zijn opstanding de dood overwon waardoor hij het pad naar het paradijs effende. Dat is nogal een volzin. Kunst ondersteunt deze idee al eeuwenlang. Kijk maar hoe vaak de kruisiging en de opstanding van Jezus in de Rooms-katholieke kerk worden afgebeeld. Maar hoe gebeurt dat precies en hoe verhoudt het zich tot de bronteksten?

In deze lezing bekijken we de uitbeelding van het passieverhaal met een nadruk op deze twee belangrijke momenten: de kruisiging en de opstanding. U zult zien dat er nogal wat variaties bestaan in de wijze waarop de gekruisigde Jezus wordt afgebeeld. Wie en wat beeldden kunstenaars bij deze gebeurtenissen zoals af? Welke legenden hebben zich rond de Passie ontwikkeld? Het wordt gegarandeerd een verrijkende middag. En wees gerust, u zult niet alleen bloederige taferelen zien.

De lezingen zijn, tenzij anders vermeld, voor leden van de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp  gratis.  Introducees en andere belangstellenden die geen lid zijn van onze vereniging, ook mannen, zijn van harte welkom! Niet leden betalen 12,50 euro aan de zaal. Men hoeft zich niet aan te melden voor de lezingen van de VVB. 

Illustration
 
Deel dit: