Activiteit

VVB lezing - Nineveh

dinsdag 20 maart 2018   |   13:00 - 15:30 uur   |   Dorpshuis Badhoevedorp

Dinsdagmiddag 20 maart houdt de heer Lucas Petit, conservator Oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een lezing over Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk en lustoord van een wreed volk.

In het museum is tot 25 maart een tentoonstelling te bewonderen over de Assyrische stad Nineveh die rond 700 voor Christus ontstond en door tegenstanders vernield werd.

Recentelijk is het gebied geheel door IS verwoest.
Tijdens deze tentoonstelling worden, voor het eerst sinds hun ontdekking 180 jaar geleden, 250 voorwerpen samengebracht, waaronder kleitabletten en sieraden.
Nineveh, bij het huidige Mosul in Irak, was ooit de grootste stad van de wereld met zo’n 120.000 inwoners en was de hoofdstad van het Assyrische rijk. Dit rijk strekte zich uit van de Middellandse zee tot het Iraanse binnenland, en van Turkije tot Egypte.
De eerste bibliotheek van de wereld was te vinden in Nineveh en bevatte kleitabletten met spijkerschrift teksten. De Assyriërs lieten zich graag voorstaan op hun militaire kunnen en stonden te boek als een wreed volk. Dankzij vele veroveringsoorlogen lieten zij hun rijk uitgroeien tot een wereldmacht. Nineveh zelf was een weelderige stad met prachtige paleizen en tuinen vol exotische planten en dieren.

Tijdens de lezing leert u over de opkomst en de ondergang van het Assyrische Rijk en Nineveh in het bijzonder.
De lezing wordt georganiseerd door Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp.
Niet leden, ook mannen, zijn van harte welkom. De lezing is gratis voor leden van de VVB, niet leden betalen 10 euro aan de zaal. Er hoeft niet gereserveerd te worden, inloop vanaf 13.00 uur, in het dorpshuis van Badhoevedorp, Snelliuslaan 35, 1171CZ Badhoevedorp.

kosten: gratis voor leden
kosten toelichting: € 10,00 p.p.
doelgroep:  Alle volwassenen
Nog geen reacties