Bericht

Compost

Geplaatst op 4 juni 2020, 08:18 uur

In een moestuin groeien planten. Om te groeien heeft een plant voeding nodig. Het groeien van een plant begint bij het zaadje. In een zaadje zit een klein kiempje. Het kiempje heeft een steeltje, worteltje en een blaadje. Ook bevat het zaadje al een kleine beetje voedsel. Dat voedsel heeft de plant nodig om door de aarde naar boven te groeien. Het plantje kan alleen groeien als het ook water krijgt. Op die behoefte aan water kom ik op een later moment terug. Als het kiempje uitkomt, heeft de plant meer voedsel nodig. De plant kan zelf voedsel gaan maken met zijn wortels en blaadjes. Zes factoren beïnvloeden het verder groeien van een plant: lichtintensiteit, koolstofdioxide, zuurstof, water, voedingsstoffen, temperatuur en luchtvochtigheid.

Tot zover de les. Dan nu de praktijk van onze moestuin. Allerlei voedingsstoffen haalt de plant uit de grond en dan is het natuurlijk fijn als die voeding ook daadwerkelijk in die grond zit. De naam van ons complex, A9 tuinen, suggereert al dat de grond waarop onze planten groeien, niet direct bedoeld is voor plantengroei. De grond was bedoeld voor een andere groei, die van het wegverkeer. Simpel zand heeft jaren gerust onder een laag asfalt. Toen men dat asfalt verwijderde, lag er dus niet meteen een walhalla voor plantengroei. Om planten te kunnen laten groeien, was er actie nodig. Voedingsstoffen moesten de tuiniers toevoegen aan de zandgrond. Omdat tuiniers mensen zijn, hebben we dat toevoegen allemaal op onze eigen manier gedaan. De gemeente (of een andere gulle gever) liet een berg aarde storten. Dat was de eerste mogelijke toevoeging. Vervolgens gingen tuiniers aan de slag met paardenmest van de nabij gelegen zorgboerderij of met zelf gekochte of gemaakte moestuinaarde. Een combinatie van beide manieren kwam ook voor.

Passend bij een zo natuurlijk mogelijke moestuin is het gebruiken van het materiaal van de moestuin zelf: plantenresten. Tijdens het tuinieren ontstaat er vanzelf materiaal dat na verloop van tijd verandert in voeding voor planten; plantjes die tuiniers weghalen omdat ze op een verkeerde plek staan, ook wel onkruid genoemd. Ook na het oogsten en het consumeren van de oogst blijven er vaak plantenresten over die weer voeding kunnen leveren. Misschien is het verzamelen van restanten menselijke consumptie een brug te ver, maar alle andere plantenresten verzamelen op één punt kan wel. Dat punt is de composthoop.

Wikipedia omschrijft compost als “een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd.”

Precies wat de A9-moestuinen nodig hebben. Tijd voor een A9-composthoop?